
Sobre la militarització dels cossos policials, i com revertir la tendència
Guillem Pursals Jaime
25 de Març de 2021
[Fotografia de portada: Membres del Grup Especial d’Intervenció (GEI) dels Mossos d’Esquadra. Font: Mossos d’Esquadra. Generalitat de Catalunya – Flickr] El dia 11 de setembre de 2001 vàrem ser testimonis…
Els pioners: la Comuna de París (1871)
Marc Geli Taberner
17 de Març de 2021
[Aquest article s’ha publicat conjuntament amb Catarsi Magazin] Ex ante: la derrota de 1848 «Estem dormint sobre un volcà… No s’adonen que la terra tremola de nou? Bufa un vent…
Divulgar o banalitzar el Patrimoni Cultural? Reflexions sobre Batalla Monumental, TV3
Lluís Bellas i Lorena Maeso
12 de Març de 2021
[Foto de portada: Rètol del programa La Batalla Mounmental. Font: CCMA-TV3] El Patrimoni Cultural ha estat “prime time” en les nits de diumenge de TV3 amb Batalla Monumental. Dotze monuments…
L’art a judici: el cas dels béns procedents del monestir de Santa Maria de Sixena
Mireia Cebolla Nicuesa
11 de Desembre de 2020
[Imatge: embalatge d’una de les obres procedents del monestir de Santa Maria de Sixena i que es conservaven al Museu de Lleida, de l’11 de desembre del 2017. Autor: Jordi…
Un pas més enllà: Macron conquereix el Líban i sorgeix l’amor entre Tel Aviv i Dubai
Marc Morató-Aragonés
24 de Setembre de 2020
Introducció Fa ben poc anunciava el govern israelià amb triomfalisme la firma de l’acord Abraham amb els Emirats Àrabs Units (EAU), una coalició de petits estats del Golf Pèrsic mundialment…
Després de les bombes: la segona postguerra mundial
Marc Geli Taberner
17 de Setembre de 2020
El dos de setembre de 1945, Japó firmava la seva capitulació. La Segona Guerra Mundial arribava per fi al seu punt final, gairebé sis anys exactes del seu inici (l’u…
La Crisi del segle XVII
David Bjørn Dameson
10 de Setembre de 2020
Introducció Entre les crisis que més abast han tingut a la història, la del segle XVII ocupa un paper discret malgrat la seva virulència. La Història Moderna és segurament la…
La Baixa Edat Mitjana. Epidèmia o crisi?
Arnau Barquer Cerdà
3 de Setembre de 2020
Epidèmia o crisi? La Pesta Negra impactà en una Europa en crisi. Com avui ho és el coronavirus, l’epidèmia fou un element més d’un sistema en fallida. El feudalisme europeu…
Breu perspectiva del conflicte sirià: de les pintades als murs de Daraa fins a la invasió turca
David Moreno Muñoz
14 de Juliol de 2020
El socialisme àrab a Síria El 1963, un cop militar va dur al partit Baaz sirià a la presidència del país. Aquesta organització política, el nom del qual és Partit…
Motor Ibérica: Cent anys de lluita obrera
Marta Mulero Campoy
18 de Juny de 2020
Nissan Motor Ibérica ha anunciat recentment el tancament de les plantes de Barcelona després de prop de cent anys d’història a la ciutat. Durant aquest segle, els treballadors de Motor…
Internacionalisme obrer: una utopia a punt de reviure?
Pep Rueda Sabala
8 de Juny de 2020
El desembre de 2018, l’organització Democracy in Europe Movement 2025 (DiEM25), filla de Yanis Varoufakis, conjuntament amb el Sanders Institute, think tank fundat per Jane O’Meara Sanders, llençaven una crida…
Política per a una esquerra racional. Notes sobre Julio Anguita
Cristian Ferrer González
5 de Juny de 2020
La segona vida del vident de l’esquerra El passat 16 de maig va morir Julio Anguita, qui fos alcalde de Còrdova (1979-1986), candidat a president de la Junta d’Andalusia (1986-1989),…
Quatre dècades de repressió a Euskal Herria (II)
Kai Saez de Egilaz
12 de Maig de 2020
Presó, Codis Penals i Polítiques penitenciàries d’excepció Si en sis dècades (inclòs el TOP) arribaren a ser imputades als tribunals d’excepció prop de 10.000 persones i 7.5000 acabarien finalment empresonades,…