Cercar a Aborigine

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
debat
efemerides
numeros
destripant
curiositats
vides_paralleles
histories_esport
reaccions_medievals
ressenya
origens
popup_theme
elementor_library
Filter by Categories
Actualitat
Anècdota
Article
Cròniques
Curiositats
Debats Historiogràfics
Deformant la història
Editorial
Entrevista
Número 0
Número 1
Número 10
Número 11
Número 12
Número 13
Número 14
Número 15
Número 16
Número 17
Número 18
Número 19
Número 2
Número 20
Número 21
Número 22
Número 23
Número 24: Especial relacions Catalunya-Espanya
Número 25
Número 26
Número 27
Número 28: Especial Desobediència Civil
Número 29
Número 3
Número 30
Número 31: 50 anys del maig del 68
Número 32
Número 33
Número 34
Número 35
Número 36
Número 36. Especial Primera Guerra Mundial
Número 37
Número 38
Número 39
Número 4
Número 40. Especial Guerra Civil
Número 41
Número 42
Número 43
Número 44
Número 45
Número 46
Número 47
Número 48
Número 49
Número 5
Número 50
Número 51
Número 52
Número 53
Número 6
Número 7
Número 8
Número 9
Ressenyes
Revistes
Sin categoría
Últimes novetats

Aquest any se celebra el 50è aniversari del que fou l’últim disc dels Beatles: “Let it Be”, compartint nom amb una de les seves cançons més conegudes que els ha fet immortals. Amb temes com “Let it Be”, “Get Back” o “Across the universe”, l’àlbum tancaria la carrera d’un dels grups pop-rock més importants de les últimes dècades. El disc va ser publicat el 8 de maig de 1970, el mateix any que el grup anunciava la seva dissolució. Tot i això, no tothom el considera l’últim de la banda. 

L’àlbum “Let it Be” va ser gravat dos anys abans, l’any 1968. Tot i que en principi havia de publicar-se l’any següent, aquest es va posposar perquè, a mitjans de 1969, el grup va començar la gravació i producció del seu àlbum “Abbey Road”, fet que va aparcar “Let it Be”. Finalment, el gener del 1970, el disc es va recuperar i va començar la darrera producció, que seria la definitiva i que veuria la llum al maig del mateix any.

Però la història no acaba aquí. La producció d’aquest disc també va portar problemes. Tradicionalment, els Beatles sempre havien treballat amb George Martin, productor de tota la seva discografia fins aleshores, des del seu primer disc “Please Please Me” fins al mencionat “Abbey Road”. En aquest cas, però, el disc no va ser produït per Martin, sinó per Phil Spector, un productor nord-americà que va ser cridat per John Lennon, amb qui ja havia treballat en  el seu disc en solitari “Wedding Album”. 

Phil Spector (Font: Viquipèdia)
Phil Spector (Font: Viquipèdia)

Phil Spector és conegut pel seu treball amb el “mur de so”, una tècnica de producció que consisteix en la superposició de pistes d’acompanyament per crear un so compacte i feixuc. Phil Spector va utilitzar les gravacions fetes el 1968 de l’àlbum “Let it be” i va afegir el seu segell personal, sobretot afegint pistes d’acompanyament simfònic i coral. Fins i tot es parla que va haver d’eliminar alguna pista original per poder afegir-hi més pistes seves. Aquesta producció va ser, finalment, la versió definitiva. 

Aquest fet no va agradar als altres components de la banda, sobretot a Paul McCartney, que sosté que la producció de Phil Spector treia als Beatles tota la seva sonoritat original. De fet, l’any 2003, es va publicar el disc “Let it be… Naked”, la versió original del 1968, sense la postproducció de Spector. A més, aquest treball va ser promogut per Paul McCartney amb l’ajuda de George Martin, el productor habitual dels Beatles, recuperant la sonoritat original de la banda.

En definitiva, “Let it be” va ser un disc que va culminar la carrera d’un dels grups més grans de la història de la música i, 50 anys després, encara gaudim de les seves cançons. I que només amb 8 anys d’història (1962-1970), els Beatles van compondre alguns dels temes més importants del pop-rock occidental. Per tant, aquest any és una bona oportunitat per redescobrir la música dels músics de Liverpool: Paul, John, George i Ringo.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>