Cercar a Aborigine

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
numeros
debat
efemerides
ressenya

Tal dia com avui, l’any 331 aC. va ocórrer la famosa batalla de Gaugamel·la entre l’exèrcit macedònic d’Alexandre el Gran i els perses amb el seu rei, Darios III. També coneguda com a batalla d’Arbela, va suposar la conquesta del territori persa, un lloc molt emblemàtic i anhelat per Alexandre. Però, que va comportar aquesta conquesta? Per què va tenir tanta importància? 

Fins aquell any, Europa quedava dividida d’Orient per l’imperi Persa. Diferents cultures, religions pròximes territorialment eren llunyanes entre elles. A més a més, l’imperi Persa dominava la zona de Mesopotàmia, l’inici de la civilització sumèria anys enrere. 

Per això, la conquesta d’Alexandre Magne va suposar el principi del coneixement cap a Occident d’una cultura mil·lenària que era desconeguda però escoltada en el passat

 

Amb aquesta conquesta, Alexandre ocupava tot el territori persa conjuntament amb l’ hèl·lade. Això suposava la conquesta del Mediterrani oriental i part de Pròxim Orient.

A més, la conquesta de Pèrsia després de la  batalla de Gaugamel·la suposà un sincretisme cultural i religiós entre Orient i Occident en el qual  varen aparèixer noves divinitats i començà així l’aprenentatge d’altres idiomes totalment desconeguts per Occident, convertint a Alexandre en un dels majors conqueridors i reis de tota la història de la humanitat. 

Disposició inicial batalla Gaugamel·la. Font: Wikimedia Commons

Darios III va fugir pel llarg del seu imperi, mentre que Alexandre va anar a Persèpolis per coronar-se com a rei. Però mentre estigués viu el rei persa, el macedònic no podia coronar-se com a tal. 

Però un dia, Darios, dins la seva fugida va anar al regne de Bactria ja que era perseguit per 

Alexandre el Gran, però els sàtrapes que acompanyaven al rei de Pèrsia varen apunyalar-lo i al poc temps el rei macedònic el va trobar mort. Alexandre va ordenar traslladar el cos amb la mare de Darios per poder fer-li un funeral a Persèpolis. Així doncs, Alexandre, una vegada capturat, condemnat i executat al seu assasí, Artajerjes IV mitjançant les lleis perses, es va convertir en rei de Pèrsia, des d’on es va estendre fins a l’Índia.

Potser que la de Gaugamel·la sigui una de les batalles més destacades en la història pel seu ordre estratègic per a guanyar i la seva impressionant repercussió, que ens ha arribat fins avui dia donada la seva magnitud, per la qual cosa ha estat molt estudiada al llarg de la història.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>