Cercar a Aborigine

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
numeros
debat
efemerides
ressenya

El 28 d’abril de 1503, tingué lloc una batalla que va canviar el curs d’altres batalles i, per extensió, de les guerres tal com s’havien estat plantejant des de feia molt temps.

En el context de les guerres entre les corones hispànica i francesa pel control del regne de Nàpols, tingué lloc a Cerignola (a prop de Bari) una batalla entre les forces de Gonzalo Fernández de Córdoba (el “Gran Capitán”) de 6300 homes que incloïen 2000 i més de mil arcabussers. Els francesos, per la seva part, malgrat disposar de més homes (9000) foren derrotats per la superior potència de foc de les tropes liderades per Fernández de Córdoba. La victòria reafirmà els drets successoris de Ferran el Catòlic i avui dia és considerada com la primera batalla de la història a camp obert guanyada gràcies a l’ús de la pólvora.

En aquesta pintura (1835) de Federico de Madrazo, la mort del comandant francès, Louis d’Armagnac, contrasta amb l’altivesa eqüestre del Gran Capitán, el qual, malgrat tot, sembla estar profundament dolgut al descubrir el cadàver del seu adversari.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>