Cercar a Aborigine

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
debat
efemerides
numeros
destripant
curiositats
vides_paralleles
histories_esport
reaccions_medievals
ressenya
origens
popup_theme
elementor_library
Filter by Categories
Actualitat
Anècdota
Article
Cròniques
Curiositats
Debats Historiogràfics
Deformant la història
Editorial
Entrevista
Número 0
Número 1
Número 10
Número 11
Número 12
Número 13
Número 14
Número 15
Número 16
Número 17
Número 18
Número 19
Número 2
Número 20
Número 21
Número 22
Número 23
Número 24: Especial relacions Catalunya-Espanya
Número 25
Número 26
Número 27
Número 28: Especial Desobediència Civil
Número 29
Número 3
Número 30
Número 31: 50 anys del maig del 68
Número 32
Número 33
Número 34
Número 35
Número 36
Número 36. Especial Primera Guerra Mundial
Número 37
Número 38
Número 39
Número 4
Número 40. Especial Guerra Civil
Número 41
Número 42
Número 43
Número 44
Número 45
Número 46
Número 47
Número 48
Número 5
Número 6
Número 7
Número 8
Número 9
Ressenyes
Revistes
Sin categoría
Últimes novetats

Tal dia com avui, la matinada del 28 de juny de 1969, tingué lloc una batuda policial al bar Stonewall Inn, al barri neoyorquí de Greenwich Village. Després de molts anys de repressió envers els drets i les llibertats de les persones LGTBI, aquest cop esclatà una revolta contra els abusos policials, que acostumava a reprimir les persones que no encaixaven en els models normatius de les sexualitats. Aquest fet serviria de catalitzador per la lluita del moviment LGTBI a la resta del món.

Stonewall Inn. Setembre 1969. Font: wikipedia.org
Stonewall Inn. Setembre 1969. Font: wikipedia.org

Les batudes policials i la criminalització del col·lectiu LGTBI eren molt habituals. Stonewall Inn era un club freqüentat per persones homosexuals i trans, rodejat per un ambient de clandestinitat a causa del context d’opressió i persecució policial cap al col·lectiu en la dècada dels 60 als Estats Units. Per tant, els actes de violència i abús de la policia eren habituals: normalment identificaven als assistents, en detenien alguns i el local era tancat durant unes hores.

Així, la batuda de la matinada del 28 de juny, era una de tantes. No obstant això, quan s’inicià l’operació res resultà com estava previst. Els ànims estaven més exaltats de l’habitual, fet que alguns historiadors relacionen amb la mort, una setmana abans, de Judy Garland, una important icona cultural amb la qual s’identificava gran part de la comunitat homosexual. Segons això, els clients de l’Stonewall Inn encara estaven commocionats per la mort de l’actriu quan va començar la batuda, i van refusar actuar passivament.

Tanmateix, hi ha altres detalls d’aquella nit que diferiren de les altres batudes. En general, s’avisava la direcció del local abans de la batuda però aquella nit el subinspector Pine decidí fer-la sense avisar. A més, normalment eren dutes a terme prou d’hora perquè després el bar retornés a la normalitat a les hores de màxima afluència.

El 28 de juny de 1969, aproximadament a un quart de dues de la matinada vuit oficials van entrar al bar. Algunes de les persones presents plantaren cara a la policia i es negaren a ser identificades i registrades. Els detalls sobre com s’inicià l’aldarull varien segons la font. Fos com fos, van començar els disturbis entre la multitud, cosa que aviat va sobrepassar la policia. La notícia s’expandí i aviat centenars de persones es concentraren a l’exterior.

A la fi de l’enfrontament diverses persones foren detingudes i civils i agents resultaren ferits. Els fets no quedaren oblidats i, durant els dies posteriors, diferents grups es manifestaren en contra del succeït, accions que acabaren també amb conflictes amb la policia. La ràbia contra la forma com la policia havia tractat els homosexuals durant dècades sortia a la superfície.

La comunitat LGTBI havia aconseguit l’ambient perfecte per la creació d’un moviment d’alliberament fort. A finals de juny, es formà a Nova York el Gay Liberation Front i es crearen organitzacions similars a tot el món.

Marxa del Gay Liberation Front el 1969. Font: desastre.mx
Marxa del Gay Liberation Front el 1969. Font: desastre.mx

L’any següent, el 28 de junys de 1970, en commemoració als fets ocorreguts a Stonewall, el Gay Liberation Front va organitzar la primera marxa reivindicativa del dia de l’orgull gai. A l’Estat espanyol la primera marxa tingué lloc a Barcelona durant la transició, el juny de 1977. Aquesta  va ser convocada pel Front d’Alliberament Gai de Catalunya, per a protestar contra la Llei de Perillositat i Rehabilitació Social aprovada durant la dictadura franquista i que era usada per a la repressió de l’homosexualitat i la transsexualitat.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>