Cercar a Aborigine

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
debat
efemerides
numeros
destripant
curiositats
vides_paralleles
histories_esport
reaccions_medievals
ressenya
origens
popup_theme
elementor_library
Filter by Categories
Actualitat
Anècdota
Article
Cròniques
Curiositats
Debats Historiogràfics
Deformant la història
Editorial
Entrevista
Número 0
Número 1
Número 10
Número 11
Número 12
Número 13
Número 14
Número 15
Número 16
Número 17
Número 18
Número 19
Número 2
Número 20
Número 21
Número 22
Número 23
Número 24: Especial relacions Catalunya-Espanya
Número 25
Número 26
Número 27
Número 28: Especial Desobediència Civil
Número 29
Número 3
Número 30
Número 31: 50 anys del maig del 68
Número 32
Número 33
Número 34
Número 35
Número 36
Número 36. Especial Primera Guerra Mundial
Número 37
Número 38
Número 39
Número 4
Número 40. Especial Guerra Civil
Número 41
Número 42
Número 43
Número 44
Número 45
Número 46
Número 47
Número 48
Número 49
Número 5
Número 50
Número 51
Número 52
Número 6
Número 7
Número 8
Número 9
Ressenyes
Revistes
Sin categoría
Últimes novetats

Un 11 de desembre va néixer Carlos Gardel. I sembla que aquí s’acaben les nostres certeses: no existeix unanimitat sobre el país ni l’any en què va arribar al món. Aquest naixement ve carregat d’enigmes que sembla que els documents oficials no vulguin resoldre. Al col·legi salesià on va estudiar Carlos existeix documentació bàsica de l’alumne, però el camp de ‘nacionalitat’ està en blanc.

Fotografia de Carlos Gardel aportada per Berthe Gardes. Font: http://gardel.unsl.edu.ar/
Fotografia de Carlos Gardel aportada per Berthe Gardés. Font: http://gardel.unsl.edu.ar/

La versió més ortodoxa sempre ha estat que Carlos Gardel va néixer a Toulouse, l’any 1890. L’acta de naixement així ho indica, que Charles Romuald Gardés, fill de la soltera Berthe Gardés, va néixer al número 78 del carrer Reclusane, a Toulouse. Al seu testament, el mateix Gardel declara ser fill de Berthe Gardes i haver nascut a la ciutat francesa. Però existeixen diverses teories sobre un altre lloc de naixement: Tacuarembó, Uruguay.

Una de les hipòtesis sosté que Gardel va néixer entre 1883 i 1887, com a fill il·legítim del Coronel Carlos Escayola, que el va cedir a la serventa Berthe Gardés. Això podria venir a causa que Escayola va tenir aquest fill la germana de la seva dona o perquè l’hagués tingut realment amb Berthe, i sens dubte qualsevol d’aquestes opcions explicaria que Carlos no fos reconegut com a fill i no existeixi partida de naixement uruguaiana. Berthe, va retornar a la seva França natal, i va ser allà on va donar a llum al seu fill, el ja esmentat Charles Romuald. Aleshores, resultaria ser que Charles Romuald Gardés i Carlos Gardel no són la mateixa persona, però aquesta teoria és difícilment sostenible, ja que en aquest cas Charles Romuald seria poc menys que un fantasma del que no en va quedar rastre, i Carlos Gardel va acabar suplantant-li la identitat. En aquest cas, les teories que assenyalen que Gardel va néixer a Uruguay, parlen de què el mateix Carlos va mentir al testament en declarar-se francès i fill de Berthe perquè aquesta pogués heretar, o que directament el testament és fals.

Document d'identitat de Carlos Gardel. Imatge de la Fundació Carlos Gardel. Fon: elmundo.es
Document d’identitat de Carlos Gardel. Imatge de la Fundació Carlos Gardel. Font: elmundo.es

L’any passat va sortir a la llum un nou document: el document de nacionalitat argentina de Carlos Gardel, on ell mateix es defineix com uruguaià. La notícia va aparèixer a diversos mitjans, i va tenir molt ressò a Sud-amèrica. Segons els que sostenen la versió del seu naixement a França, aquest document, així com els rumors que el defineixen com uruguaià, són mentides inventades per Gardel per poder deslliurar-se d’allistar-se a l’exèrcit francès.

Les úniques certeses que existeixen de Carlos Gardel són que, naixés o no a França, la major part de la seva vida la va passar a Argentina, estretament lligat a Berthe Gardés, i que es va nacionalitzar argentí l’any 1923. I, per descomptat, sempre tindrem la certesa de què va ser un dels grans mestres del tango.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>