Felip V Xàtiva

Imatge de Felip V a Xàtiva, la ciutat que va fer arrassar durant la Guerra de Successió, per tant està de cap per aball com a símbol de protesta.

Felip d’Anjou era nét de Lluís XIV de França, el Rei Sol; al ser també nebot de Carles II d’Àustria va ser el candidat vencedor de la Guerra de Successió, pel que fa a la Corona Hispànica, ara bé, va perdre tots els territoris europeus incloent Nàpols i Sicília. Felip V fou qui va ordenar el Decret de Nova Planta a la Corona d’Aragó, homogenitzant la Monarquia Hispànica a les lleis de Castella, prohibint les singularitats territorials de cada territori peninsular i essent el pare del que al cap de 66 anys de la seva mort es coneixerà com Espanya –ja que jurídicament Espanya neix amb la constitució de 1812.
Felip V va ser conegut a la seva època pels seus problemes mentals, heretats suposadament dels Borbons francesos. A la vegada és el pare de la dinastia que encara governa l’estat Espanyol. Felip V serà succeït en vida per Lluís I, però en morir aquest l’any 1724, Felip tornarà a ser reinstaurat al tron fins a la seva mort, que es nomenarà rei d’Espanya Ferran VI.