El 6 de març de 1836 va morir Davy Crockett a El Álamo, San Antonio, Texas. La seva mort, als 49 anys d’edat, es va produir durant la Batalla del Álamo, en el marc de la guerra d’independència de Texas. Crokett, que va ser congressista dels Estats Units, va decidir marxar a Texas i unir-se a la revolució d’aquest estat contra el govern mexicà. Texas era un estat que pertanyia a Mèxic, però amb un alt nombre de colons angloparlants que havien tingut molts conflictes amb les lleis dictades pel govern de la República Mexicana, i que va decidir separar-se del territori mexicà.

La mort de Davy Crockett durant el setge d’El Álamo no està exempta de polèmica. El gran problema el trobem en la manca de supervivents texans al final de la batalla, a excepció d’algunes dones, nens i esclaus. Algunes fonts afirmen que, evidentment, si no va haver-hi supervivents, Davy Crockett va ser mort mentre lluitava. Hi ha dos testimonis que van afirmar veure el seu cos, sense poder precisar en quin moment va morir. Però el diari de l’oficial mexicà José Enrique de la Peña afirma que va haver-hi fins a set supervivents, i que van ser executats. No s’ha trobat cap mena de documentació oficial que ho corrobori, ni tan sols cap altre testimoni directe o indirecte que ho esmenti.
corresponsalenlahistoriaTota versió té els seus interessos. Els dos testimonis que van afirmar veure el cos de Crockett, que eren del seu bàndol, podien estar intentant avalar la figura de l’heroi patriòtic estatunidenc per animar com més gent millor a allistar-se. D’altra banda, el diari de José Enrique, aparegut l’any 1975, s’ha interpretat com una jugada per netejar la imatge del president mexicà Santa Anna, un dels personatges més cruents i sagnants que presenta la historiografia texana, i més en una batalla que no va deixar presoners entre els combatents, ni tan sols els que es van rendir.
Durant la batalla, van morir els aproximadament 250 secessionistes texans, i més de 400 soldats mexicans. El fet de que un reduït nombre de lluitadors rebutgessin diversos atacs d’un exèrcit amb més d’un miler d’homes, i la crueltat dels soldats de Santa Anna, han fet passar a la història la Batalla d’El Álamo com una de les més conegudes de Texas. Els fets van animar a milers de persones a allistar-se a les files texanes, amb ànims de contraatacar després d’un cop tan dur. Un mes i mig després de la batalla d’El Álamo, es va produir la de San Jacinto, on els papers es van canviar. En aquest cas van ser els secessionistes qui van causar més de 600 baixes i prengueren 700 presoners entre les files de l’exèrcit mexicà mentre els membres d’aquest feien la migdiada. Els fets de San Jacinto, nascuts de les brases d’El Álamo, van significar un pas decisiu per a la victòria i la independència Texana.