Cercar a Aborigine

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
debat
efemerides
numeros
destripant
curiositats
vides_paralleles
histories_esport
reaccions_medievals
ressenya
origens
popup_theme
elementor_library
Filter by Categories
Actualitat
Anècdota
Article
Cròniques
Curiositats
Debats Historiogràfics
Deformant la història
Editorial
Entrevista
Número 0
Número 1
Número 10
Número 11
Número 12
Número 13
Número 14
Número 15
Número 16
Número 17
Número 18
Número 19
Número 2
Número 20
Número 21
Número 22
Número 23
Número 24: Especial relacions Catalunya-Espanya
Número 25
Número 26
Número 27
Número 28: Especial Desobediència Civil
Número 29
Número 3
Número 30
Número 31: 50 anys del maig del 68
Número 32
Número 33
Número 34
Número 35
Número 36
Número 36. Especial Primera Guerra Mundial
Número 37
Número 38
Número 39
Número 4
Número 40. Especial Guerra Civil
Número 41
Número 42
Número 43
Número 44
Número 45
Número 46
Número 47
Número 48
Número 49
Número 5
Número 50
Número 51
Número 52
Número 6
Número 7
Número 8
Número 9
Ressenyes
Revistes
Sin categoría
Últimes novetats

El 6 de març de 1836 va morir Davy Crockett a El Álamo, San Antonio, Texas. La seva mort, als 49 anys d’edat, es va produir durant la Batalla del Álamo, en el marc de la guerra d’independència de Texas. Crokett, que va ser congressista dels Estats Units, va decidir marxar a Texas i unir-se a la revolució d’aquest estat contra el govern mexicà. Texas era un estat que pertanyia a Mèxic, però amb un alt nombre de colons angloparlants que havien tingut molts conflictes amb les lleis dictades pel govern de la República Mexicana, i que va decidir separar-se del territori mexicà.

La mort de Davy Crockett durant el setge d’El Álamo no està exempta de polèmica. El gran problema el trobem en la manca de supervivents texans al final de la batalla, a excepció d’algunes dones, nens i esclaus. Algunes fonts afirmen que, evidentment, si no va haver-hi supervivents, Davy Crockett va ser mort mentre lluitava. Hi ha dos testimonis que van afirmar veure el seu cos, sense poder precisar en quin moment va morir. Però el diari de l’oficial mexicà José Enrique de la Peña afirma que va haver-hi fins a set supervivents, i que van ser executats. No s’ha trobat cap mena de documentació oficial que ho corrobori, ni tan sols cap altre testimoni directe o indirecte que ho esmenti.
corresponsalenlahistoriaTota versió té els seus interessos. Els dos testimonis que van afirmar veure el cos de Crockett, que eren del seu bàndol, podien estar intentant avalar la figura de l’heroi patriòtic estatunidenc per animar com més gent millor a allistar-se. D’altra banda, el diari de José Enrique, aparegut l’any 1975, s’ha interpretat com una jugada per netejar la imatge del president mexicà Santa Anna, un dels personatges més cruents i sagnants que presenta la historiografia texana, i més en una batalla que no va deixar presoners entre els combatents, ni tan sols els que es van rendir.
Durant la batalla, van morir els aproximadament 250 secessionistes texans, i més de 400 soldats mexicans. El fet de que un reduït nombre de lluitadors rebutgessin diversos atacs d’un exèrcit amb més d’un miler d’homes, i la crueltat dels soldats de Santa Anna, han fet passar a la història la Batalla d’El Álamo com una de les més conegudes de Texas. Els fets van animar a milers de persones a allistar-se a les files texanes, amb ànims de contraatacar després d’un cop tan dur. Un mes i mig després de la batalla d’El Álamo, es va produir la de San Jacinto, on els papers es van canviar. En aquest cas van ser els secessionistes qui van causar més de 600 baixes i prengueren 700 presoners entre les files de l’exèrcit mexicà mentre els membres d’aquest feien la migdiada. Els fets de San Jacinto, nascuts de les brases d’El Álamo, van significar un pas decisiu per a la victòria i la independència Texana.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>