Tal dia com avui, de 1610 era assassinat Enric IV de França, el primer Borbó en arribar al tron francès, conegut també com a Enric de Navarra, participant de la Guerra dels Enrics, un dels múltiples episodis de les guerres de religió franceses, i vencedor d’aquestes, amb la condició que per ocupar el tron francès, s’havia de convertir al cristianisme. El seu passat protestant va ser la causa de la seva mort, el fanàtic religiós Jean-Francois Ravaillac el va matar en un carrer de París.

Enric IV, és conegut per unificar finalment França territorialment, exeptuant els territoris del Rosselló i el Vallespir que ho farà el seu nét, Lluís XIV, s’annexiona els comptats de Foix i Bigorra i unifica els seus furs amb els francesos, els seus títols seran: Rei de França, Rei de Navarra, Comte de Foix i de Bigorra. La importància dels títols són extremadament importants, ja que gràcies al ser Comte de Foix és Coprincep d’Andorra, per tant un port segur per poder entrar a Catalunya amb total impunitat.

També se’l fa responsable del Gran Pla d’Enric IV, d’unificar Europa, un dels primers plans d’unitat Europea que sortiran a tot Europa als futurs segles, Enric IV, serà considerat el primer Rei Modern de França.