El 20 de març de 1854 es va fundar el Partit Republicà dels Estats Units. Actualment està associat amb el conservadurisme, i amb raó, especialment després de candidats com George Bush o Donald Trump. Però també va ser el partit d’Abraham Lincoln, el que va lluitar per abolir l’esclavisme. Tinguem en compte que, als Estats Units, el Partit Demòcrata i el Republicà són tan grans que engloben diverses ideologies, i segons l’època i el context social, prenen importància els sectors més moderats o els més extremistes.

El Partit Republicà va nèixer, en gran mesura, d’exmembres del Partit Whig (a punt de desaparèixer), i altres partits com el Free Soil Party, que s’oposava a l’expansió de l’esclavisme. Però anem per parts: el gran partit dominador de la política estatunidenca durant el primer quart del segle XIX va ser el partit Demòcrata-Republicà, fundat per Thomas Jefferson. Però la guerra de faccions va condemnar el partit, que va acabar desapareixent el 1824. Aquell mateix any van nèixer el Partit Demòcrata (que arriba fins l’actualitat) i el Partit Nacional Republicà, que va durar fins a 1833, any en què es va integrar dins del mateix Partit Whig. Els whigh també van patir fortes divisions internes, i com hem dit, gran part dels seus militants van formar el Partit Republicà. Les bases ideològiques republicanes ja les trobem al primer partit de 1824, i serien molt semblants a les de 1854 amb el nou i definitiu: una politica econòmica proteccionista i grans inversions estatals per desenvolupar les infraestructures del país. De seguida va existir una divisió territorial clara: el Partit Republicà va ser molt popular al Nord dels Estats Units gràcies a la seva política d’aranzels alts, que protegien la indústria d’aquells territoris. Al Sud, en canvi, on es necessitaven aranzels baixos per fomentar les seves exportacions agrícoles, el partit va tenir pocs suports. A això, evidentment, hi hem de sumar la seva aposta per l’emancipació dels esclaus.

L’any 1854, els Estats Units ja eren, pràcticament, dos països amb interessos diferents i oposats, dividits entre Nord i Sud. I, per estrany que ens pugui semblar, el partit que avui dia considerem més conservador, va ser el que defensava els interessos de les zones més desenvolupades. El 1861, Abraham Lincoln (exmilitant Wigh) es va convertir en el primer president republicà dels Estats Units. Aquell mateix any també seria l’inici de la Guerra de Secessió.

Abraham Lincoln (1861-65) va ser el primer president republicà de la història dels Estats Units. La seva presidència va coincidir amb l'esclat de la guerra civil nord-americana. Font: Vennage

Abraham Lincoln (1861-65) va ser el primer president republicà de la història dels Estats Units. La seva presidència va coincidir amb l’esclat de la guerra civil nord-americana. Font: Vennage