Cercar a Aborigine

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
numeros
debat
efemerides
ressenya

Tal dia com avui de l’any 483, neix Justinià I el Gran, últim emperador romà i primer emperador romà d’Orient, si bé ja no era ‘de facto’ emperador d’Occident. Després de la caiguda de Roma el 476, els emperadors d’Orient serien emperadors de tot l’Imperi Romà, tot i que s’iniciava llavors la formació dels regnes germànics.

justinià I
Justinià representat com a cavaller medieval, ha deixat la iconografia romana per la iconografia d’un cavaller i d’un rei medieval

Justinià va arribar a ser emperador de tot el nord d’Africa, sud d’Hispània i del sud i centre d’Itàlia. Les conquestes bizantines es van estendre per tot l’antic Imperi Romà; cosa que implicava ‘de facto’ una gran part dels recursos de tot l’antic Imperi Romà. Tot això passarà a la primera part del seu regnat. La segona part del seu regnat va quedar enfosquida a causa de la pesta que hi va haver durant el 542. Finalment, a causa de les seves costoses campanyes militars, les arques de l’Imperi Romà d’Orient van quedar reduïdes, arribant a la ruïna econòmica. Després de la seva mort sense descendència el 565, començaran les pèrdues dels seus territoris conquerits; per una banda pels visigots a Hispània, recuperarant el sud peninsular; i per l’altra, l’imperi haurà de lluitar contra el seu gran enemic i causant de la seva desaparició última: l’Islam.

Justinià és considerat el darrer emperador romà, ja que va ser l’últim emperador en utilitzar el llatí com a llengua vehicular a l’est del imperi. A partir d’ell, tots els emperadors bizantins utilitzaran el grec. Justinià també serà conegut per la compilació del Dret Romà en el “Corpus Iuris Civilis”.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>