Cercar a Aborigine

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
debat
efemerides
numeros
destripant
curiositats
vides_paralleles
histories_esport
reaccions_medievals
ressenya
origens
popup_theme
elementor_library
Filter by Categories
Actualitat
Anècdota
Article
Cròniques
Curiositats
Debats Historiogràfics
Deformant la història
Editorial
Entrevista
Número 0
Número 1
Número 10
Número 11
Número 12
Número 13
Número 14
Número 15
Número 16
Número 17
Número 18
Número 19
Número 2
Número 20
Número 21
Número 22
Número 23
Número 24: Especial relacions Catalunya-Espanya
Número 25
Número 26
Número 27
Número 28: Especial Desobediència Civil
Número 29
Número 3
Número 30
Número 31: 50 anys del maig del 68
Número 32
Número 33
Número 34
Número 35
Número 36
Número 36. Especial Primera Guerra Mundial
Número 37
Número 38
Número 39
Número 4
Número 40. Especial Guerra Civil
Número 41
Número 42
Número 43
Número 44
Número 45
Número 46
Número 47
Número 48
Número 5
Número 6
Número 7
Número 8
Número 9
Ressenyes
Revistes
Sin categoría
Últimes novetats

El 3 de gener de 1777 es va desenvolupar la batalla de Princeton, als Estats units, en el marc de la guerra d’independència contra la Gran Bretanya. Aquesta lluita va acabar amb victòria estatunidenca, però va ser un triomf gairebé més important per l’estat d’ànim de les tropes que pels efectes pràctics que va tenir.

Les forces britàniques a Princeton eren superiors a les nord-americanes, i no estava gens clar que els Estats Units poguessin guanyar aquesta batalla en particular, ni en general una guerra contra una superpotència d’aquell moment. La mort de dos dels generals estatunidencs, Hugh Mercer i John Haslet, semblava que podia decantar encara més la batalla del costat britànic, però George Washington va aconseguir unir les forces de totes les tropes i fer front a l’enemic fins a trencar les seves files. Una càrrega a la desesperada, amb baionetes, va ser l’últim recurs britànic per fugir del camp de batalla. Es calcula que les baixes britàniques van superar el centenar, mentre que les dels Estats Units van estar lluny de la cinquantena. Els nord-americans van passar a controlar la major part de Nova Jersey, mentre que l’exèrcit dels casaques vermelles va patir la seva tercera derrota seguida, un fet que, com hem dit, animava cada vegada a més gent a creure en la victòria: milers de nous membres es van unir a l’exèrcit dels Estats Units.

the_death_of_general_mercer_at_the_battle_of_princeton_january_3_1777-jpeg-1
“La mort del general Mercer en la Batalla de Princeton del 3 de gener de 1777”, pintura a l’oli de John Turnbull. En la imatge es veu el general Mercer ferit de mort, sobre el seu cavall. En aquest moment de la batalla, les forces britàniques tenien avantatge. L’escenari va canviar radicalment amb l’aparició del general Washington, que apareix al fons de la imatge.

Actualment, l’indret on es va desenvolupar la batalla forma part d’un parc estatal: el Princeton Battlefield State Park, prop de la famosa universitat de Princeton. S’hi han erigit diversos monuments commemoratius de la batalla. El comptat on està situat Princeton s’anomena Mercer, en honor al general Hugh Mercer.

Indicacions al Parc Estatal de Princeton sobre el desenvolupament de la batalla. Des d'questa posició, els britànics van atacar en direcció Nord. Imatge de Djmaschek.
Indicacions al Parc Estatal de Princeton sobre el desenvolupament de la batalla. Des d’questa posició, els britànics van atacar en direcció Nord. Imatge de Djmaschek.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>