El 3 de gener de 1777 es va desenvolupar la batalla de Princeton, als Estats units, en el marc de la guerra d’independència contra la Gran Bretanya. Aquesta lluita va acabar amb victòria estatunidenca, però va ser un triomf gairebé més important per l’estat d’ànim de les tropes que pels efectes pràctics que va tenir.

Les forces britàniques a Princeton eren superiors a les nord-americanes, i no estava gens clar que els Estats Units poguessin guanyar aquesta batalla en particular, ni en general una guerra contra una superpotència d’aquell moment. La mort de dos dels generals estatunidencs, Hugh Mercer i John Haslet, semblava que podia decantar encara més la batalla del costat britànic, però George Washington va aconseguir unir les forces de totes les tropes i fer front a l’enemic fins a trencar les seves files. Una càrrega a la desesperada, amb baionetes, va ser l’últim recurs britànic per fugir del camp de batalla. Es calcula que les baixes britàniques van superar el centenar, mentre que les dels Estats Units van estar lluny de la cinquantena. Els nord-americans van passar a controlar la major part de Nova Jersey, mentre que l’exèrcit dels casaques vermelles va patir la seva tercera derrota seguida, un fet que, com hem dit, animava cada vegada a més gent a creure en la victòria: milers de nous membres es van unir a l’exèrcit dels Estats Units.

the_death_of_general_mercer_at_the_battle_of_princeton_january_3_1777-jpeg-1

“La mort del general Mercer en la Batalla de Princeton del 3 de gener de 1777”, pintura a l’oli de John Turnbull. En la imatge es veu el general Mercer ferit de mort, sobre el seu cavall. En aquest moment de la batalla, les forces britàniques tenien avantatge. L’escenari va canviar radicalment amb l’aparició del general Washington, que apareix al fons de la imatge.

Actualment, l’indret on es va desenvolupar la batalla forma part d’un parc estatal: el Princeton Battlefield State Park, prop de la famosa universitat de Princeton. S’hi han erigit diversos monuments commemoratius de la batalla. El comptat on està situat Princeton s’anomena Mercer, en honor al general Hugh Mercer.

Indicacions al Parc Estatal de Princeton sobre el desenvolupament de la batalla. Des d'questa posició, els britànics van atacar en direcció Nord. Imatge de Djmaschek.

Indicacions al Parc Estatal de Princeton sobre el desenvolupament de la batalla. Des d’questa posició, els britànics van atacar en direcció Nord. Imatge de Djmaschek.