Cercar a Aborigine

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
debat
efemerides
numeros
destripant
curiositats
vides_paralleles
histories_esport
reaccions_medievals
ressenya
origens
popup_theme
elementor_library
Filter by Categories
Actualitat
Anècdota
Article
Cròniques
Curiositats
Debats Historiogràfics
Deformant la història
Editorial
Entrevista
Número 0
Número 1
Número 10
Número 11
Número 12
Número 13
Número 14
Número 15
Número 16
Número 17
Número 18
Número 19
Número 2
Número 20
Número 21
Número 22
Número 23
Número 24: Especial relacions Catalunya-Espanya
Número 25
Número 26
Número 27
Número 28: Especial Desobediència Civil
Número 29
Número 3
Número 30
Número 31: 50 anys del maig del 68
Número 32
Número 33
Número 34
Número 35
Número 36
Número 36. Especial Primera Guerra Mundial
Número 37
Número 38
Número 39
Número 4
Número 40. Especial Guerra Civil
Número 41
Número 42
Número 43
Número 44
Número 45
Número 46
Número 47
Número 48
Número 49
Número 5
Número 50
Número 51
Número 52
Número 6
Número 7
Número 8
Número 9
Ressenyes
Revistes
Sin categoría
Últimes novetats

El passat 28 de desembre de 2015 es tancava al Camp Nou la commemoració del centenari dels enfrontaments entre les seleccions basca i catalana de futbol. Una celebració que va constar de dos partits, els dos celebrats un 28 de desembre. Un el 2014 a l’estadi de San Mamés, i l’altre el 2015 al Camp Nou.

Com les dates en el futbol nacional i internacional manen actualment per sobre dels partits de seleccions regionals i d’altres amistosos que se celebren durant les vacances de Nadal, va ésser impossible celebrar aquest partit el dia 3 de gener de 2015, que és quan s’hauria d’haver celebrat el centenari d’aquesta fita, on el component identitari ha sigut sempre quelcom que ha transcendit més enllà del propi partit de futbol.

Però l’evolució dels Catalunya-Euskadi ha passat per diverses fases en la seva història. Bascos i catalans s’han enfrontat més vegades al llarg de la història. Anant ja cap a aquell 3 de gener de 1915, les seleccions regionals les formaven jugadors que disputaven competicions en les federacions de cadascuna de les regions, i això també incloïa a jugadors que eren de fora. De fet, la selecció basca s’acabava de crear i es deia la selecció “Norte”, que si bé és cert que la majoria eren bascos, també la integraven jugadors càntabres i asturians. La catalana per la seva part ja existia des de 1912 i ja havia disputat partits oficials, però els seus uniformes, lluny de lluir les quatre barres, eren de colors blanc i vermells o blau i grocs. Per tant, “una nació, una selecció” no seria precisament l’eslògan dels partits de la selecció catalana o basca en aquell temps. Per què? En aquells anys les diverses seleccions de les federacions regionals sí que jugaven competicions oficials, com la Copa Príncipe de Asturias, que convocava de manera voluntària totes les seleccions de les diverses federacions estatals, i que un cop creada la Reial Federació Espanyola de Futbol en 1922, aquesta competició regional serviria fins a 1926 per a nodrir la selecció nacional. Catalunya, la Federación Norte i la Federación Centro (Madrid) serien les seleccions més potents de la època.

Però no seria fins a l’any 1930 quan Catalunya i Euskadi celebrarien el primer partit amb aquest component identitari però no tant d’oficialitat. Les dues seleccions escollirien a jugadors nascuts als respectius territoris. La importància del duel a l’estat espanyol en aquesta època és rellevant perquè les dues seleccions aportarien els jugadors més importants a la selecció espanyola. Els bascos guanyant sobretot amb l’Athletic i els catalans amb el Barça i l’Espanyol però també amb forta presència a equips com el Reial Madrid i Atlético Aviación, van ser el reclam per a fer “bolos” arreu d’Espanya, Europa i el món per financiar les arques de la federació espanyola. Evidentment les seleccions van quedar apaivagades durant el franquisme i molt menys en la seva intenció de donar un pas més respecte al seu estatus.

A les darreries del segle XX i entrats en el XXI, la reivindicació d’una selecció que disputi competicions oficials (amb l’estat espanyol o sense ell) ha estat el principal eslògan de la selecció catalana i després de la selecció basca, les més actives en aquest sentit. Federacions centenàries que volen aspirar, quimèricament sembla, al que es fa al Regne Unit on Anglaterra, Escòcia, Gal·les, Irlanda del Nord disputen competicions internacionals per separat.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>