La nostra tria per Sant Jordi

Aquest Sant Jordi us recomanem...

Autor: Gonzalo Pontón

Editorial: Pasado & Presente

 

La lucha por la desigualdad

L'enorme desigualtat social (i creixent) que portem arrossegant des de  l'inici de la crisi econòmica del 2008 té unes arrels molt més profundes i estructurals. I si el mateix sistema que creiem que és l'únicament possible hagués estat dissenyat, precisament, per a que uns pocs es puguin beneficiar d'ell? Gonzalo Pontón (Barcelona, 1944) intenta respondre a aquests interrogants anant a les bases del projecte il·lustrat del segle XVIII. Imprescindible.

Vols saber què en pensem amb més detall?

Autor: Christopher Clark

Editorial: La esfera de los libros

El Reino de Hierro

Com poden acabar-se 500 anys d’història en un sol dia? Això és el que passà amb Prússia el 1947 amb Llei 46 del Consell de Control Aliat, quan els aliats acusaren a l’històric regne dels Hohenzollern a ser el promotor de la reacció i militarització de la societat alemanya. D’aquest petit estat en naixeria l’Alemanya contemporània, i d’aquest motor no en sortiria només la seva elit dirigent, sinó que també determinaria bona part de la història del món des de 1871 fins a la seva desaparició.

Vols saber què en pensem amb més detall?

Autor: Joan Maria Thomàs

Editorial: Debate

José Antonio. Realidad y mito

Encara necessitem fer molta pedagogia sobre els mites que el franquisme va imposar des de tots els àmbits culturals i educatius. Segurament, un dels més importants va ser la construcció del relat heroic al voltant de la vida i obra de José Antonio Primo de Rivera, fundador de Falange, el primer partit pròpiament feixista espanyol, que més tard seria la matriu del partit únic franquista. Joan Maria Thomàs, especialista en el franquisme, ens porta l'última biografia d'aquest aspirant a dictador que volia implementar a Espanya la idea feixista. La seva execució a Alacant el 1936, després d'iniciada la guerra ho impedí, però el seu mite nasqué també llavors.

Autor: Josep Puigsech

Editor: Eumo Editorial

La Revolució Russa i Catalunya

Mentre a Rússia esclatava la revolució que 'capgiraria' el món (el mateix que estava duent a terme la major guerra que s'havia vist mai), a Catalunya la conflictivitat social anava en augment: eren els anys del fenomen del "pistolerisme" i que duraria fins al 1923. En un moviment obrer de predomini clarament anarquista, quin va ser l'impacte de la revolució bolxevic a casa nostra? Experimentà el socialisme català un salt qualitatiu amb el nou referent soviètic? Quin paper hi tingué en augmentar les pors i psicosi de la burgesia i les altres classes dirigents? Aquest llibre ens en dóna la resposta.

Autor: Josep Fontana

Editorial: Crítica

El siglo de la revolución

Josep Fontana ha tornat a fer-ho. Ha tornat a escriure una altra obra que serà llibre de capçalera i referència. A partir de la centralitat de la Revolució Russa (1917) , Fontana el·labora una història des del 1914 fins als nostres dies (incloent la molt recent victòria de Donald Trump). Una meravella de síntesi que, com en el seu anterior "Por el bien del imperio", destrossa mites feliçment establerts per la historiografia tradicional. Imprescindible per a recórrer el nostre turmentat segle XX i entendre com hem arribat fins aquí.