Cercar a Aborigine

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
debat
efemerides
numeros
destripant
curiositats
vides_paralleles
histories_esport
reaccions_medievals
ressenya
origens
popup_theme
elementor_library
Filter by Categories
Actualitat
Anècdota
Article
Cròniques
Curiositats
Debats Historiogràfics
Deformant la història
Editorial
Entrevista
Número 0
Número 1
Número 10
Número 11
Número 12
Número 13
Número 14
Número 15
Número 16
Número 17
Número 18
Número 19
Número 2
Número 20
Número 21
Número 22
Número 23
Número 24: Especial relacions Catalunya-Espanya
Número 25
Número 26
Número 27
Número 28: Especial Desobediència Civil
Número 29
Número 3
Número 30
Número 31: 50 anys del maig del 68
Número 32
Número 33
Número 34
Número 35
Número 36
Número 36. Especial Primera Guerra Mundial
Número 37
Número 38
Número 39
Número 4
Número 40. Especial Guerra Civil
Número 41
Número 42
Número 43
Número 44
Número 45
Número 46
Número 47
Número 48
Número 5
Número 6
Número 7
Número 8
Número 9
Ressenyes
Revistes
Sin categoría
Últimes novetats

Comunicat arran les sentències del Tribunal Suprem

Davant la sentència condemnatòria que ha dictat el Tribunal Suprem espanyol contra els presos polítics independentistes catalans, els integrants de l’Equip editorial d’Ab Origine volem fer paleses les següents consideracions:

1. La nostra tasca és fer divulgació històrica, però aquesta es du a terme en el nostre present i, per tant, en una època concreta de la qual nosaltres formem part. Inhibir-nos del nostre temps i no comentar els fets avui succeïts, per tant, és tan incomprensible com voler entendre el present sense el passatVolem expressar el nostre rebuig davant unes sentències que són, a totes voltes, injustes i que tenen únicament una funció exemplaritzant vers ell moviment sobiranista i independentista catalans, al qual se’l vol dissuadir d’exercir lliurement l’autodeterminació. Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull, no mereixen aquestes sentències per uns crims que no han comès.

2. Són presos polítics i com a tals han de ser qualificat. Considerem que en una societat democràtica, totes les idees polítiques (sempre i quan no estigmatitzin, assenyalin ni suposin un dany a cap col·lectiu social o ètnic) han de tenir-hi cabuda i debatre’s. La criminalització que s’està duent a terme aquestes darreres setmanes de l’independentisme i la tancada en banda que està duent a terme el govern espanyol vers les demandes pacífiques del sobiranisme català atempten contra l’esperit democràtic i les seves mateixes bases històriques i funcionals.

3. Ens solidaritzem amb tots els presos i exiliats polítics, no únicament als qui han condemnat avui. I ens sumem a totes aquelles veus que condemnen la judicialització de la política espanyola i la deriva repressiva de l’estat; coses que ens recorden preocupantment a escenaris ja viscuts a Euskal Herria.

4. De la mateixa manera, davant d’una situació injusta i que mereix una resposta de la societat civil, donem suport a totes aquelles accions i organitzacions que, a través de la no violència i de la desobediència civil, impulsen una resposta massiva a les decisions d’avui del Tribunal Suprem i reclamen el dret d’autodeterminació de Catalunya.

5. Les discussions dels propers dies i setmanes giraran al voltant de l’actualitat més immediata. Des d’Ab Origine reclamem debats que intentin explicar el conflicte actual entre Catalunya i Espanya de manera aprofundida, sense obviar els matisos i complexitats; i amb una perspectiva de llarga trajectòria. Des de la revista intentarem aportar el nostre gra de sorra per contribuir a aquest debat.

6. La sentència d’avui no és únicament un cop contra l’independentisme català, sinó que també pot ser un precedent molt preocupant per aplicar una repressió contra tota mena de dissidència política a Catalunya o a la resta de l’estat. Entenent que el no posicionar-se no és una opció i que la història ha de contribuir a formar persones lliures, amb capacitat crítica i que ha de funcionar per a una millor democràcia, reclamem la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i ens sumem a les mobilitzacions d’aquests dies.

Llibertat presos polítics!

Equip editorial, 14 d’octubre de 2019