Tradicionalment sempre se’ns ha descrit la situació de les dones a la Grècia Antiga com una realitat uniforme i inamovible en tot moment, seguint aquesta dicotomia tan coneguda de dona-àmbit privat versus home-àmbit públic. El desenvolupament de les investigacions durant les últimes dècades, en canvi, ha demostrat no només que això no seria ben bé així, …
Quan busquem informació, sigui en castellà o en català, sobre el conjunt d’operacions bèl·liques conegudes com La Batalla d’Anglaterra, ens trobem amb la gran indiferència amb què els nostres historiadors i arqueòlegs han tractat aquest període. Ni tan sols el fet de ser la primera campanya lliurada completament per forces aèries ha estat objecte d’estudi …
“Ells parlen diferent que nosaltres perquè no senten de la mateixa forma, parlen com salvatges, perquè són veritablement salvatges al bell mig de la brillant civilització europea.” Cesare Lombroso, L’uomo delinquente (1876) Cesare Lombroso (1835-1909) és considerat un dels màxims exponents de la criminologia positivista i el fundador d’una nova ciència: l’antropologia criminal. Graduat en …
Àfrica és el continent d’on sorgeix el nostre gènere, i, per tant, el que conté el registre arqueològic més llarg i antic. Actualment, cada vegada es coneix millor la forma en què hi apareix la nostra espècie. Tot i això, encara és un tema debatut, amb dues teories principals: la teoria multiregional i la teoria …
Abans d’entrar en matèria concreta sobre la repressió franquista a la Guinea Espanyola, considerem necessari contextualitzar el fenomen de la colonització. Així doncs, què feia Espanya a la Guinea Equatorial? A quins fets et remuntaries per entendre la dominació franquista de Guinea (pèrdua de Cuba, Guerra del Rif, Guerra Civil, molt abans…)? Per respondre a …