Número 22

Família de gitanos a les afores de Marchena. Civitates Orbis Terrarum (segle XVI).
Font: http://e01-elmundo.uecdn.es
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

L’arribada i evolució dels gitanos a la Corona d’Aragó

El poble gitano sempre ha estat un poble marginal i marginat a l’estat espanyol, tot i formar part del seu paisatge poblacional des de temps molt llunyans. A causa d’aquesta marginació, generalment se’n sap poc de la seva història, ja que els treballs d’investigació s’han centrat en estudiar altres minories com podrien ser els musulmans o els jueus. A partir de la seva arribada a la península Ibèrica al segle XV farem un repàs de les condicions socio-polítiques amb què es van anar trobar durant l’Època Moderna i el cos legal que va desenvolupar la Corona espanyola respecte la qüestió gitana.
Portada (1)
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

La decadència de la societat burgesa del segle XIX

Europa va viure, a finals de segle XIX, una de les etapes més intenses de la seva història. La societat liberal, liderada per la burgesia, i fortament unida al capitalisme, va ser el marc on va tenir lloc, a més, la industrialització d'Europa, i la modernització d'aquesta. Enmig d'aquest furor de progrés, però, van aguditzar-se les desigualtats, i van començar a sorgir corrents que acabarien enfonsant l'il•lusionat món burgès. En aquest article, es tractarà d'analitzar aquests corrents, i d’elaborar una vista en perspectiva de com es va enfonsar aquesta societat liberal.
Desfilada Escamots, Josep Carreras
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Va ser possible una Catalunya feixista?

El següent text explica com Catalunya, durant la dècada dels 30 i en especial amb el conflicte civil, va esdevenir un focus d’interès dins de les relacions internacionals, i en conseqüència, un territori on les noves ideologies del segle XX van descobrir-hi un pols d’atracció. A partir d’aquest premissa, s’ha relatat les influències que va tenir la ideologia feixista en aquell context, i si va poder ser possible instaurar un estat feixisita català, com en el cas d’Itàlia.
PORTADA. Font www.oscar-elbloquedeleste.blogspot.com.es
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

La dissidència del PCE-PSUC a la transició (II)

L’espai polític de l’esquerra revolucionària a Espanya va enquadrar milers d’individus en una amalgama d’organitzacions sorgides del trencament de diferents famílies polítiques i socials. Uns individus que van prendre un elevat compromís i que en molts casos van canviar les seves trajectòries vitals. En aquest article, dividit en dues parts, farem un breu repàs de la història d’una part de les organitzacions de l’esquerra revolucionària, les sorgides de la dissidència amb el Partit Comunista d’Espanya i el Partit Socialista Unificat de Catalunya.