Aquest número és el 36è de la Revista Ab Origine i correspon al mes de novembre de 2018. Coincidint amb el centari de la fi de la Primera Guerra Mundial (1918-2018), els articles d'aquest número fan referència al món que quedà després de la Gran Guerra. Canvis de fronteres, nous paradigmes, nous estats... Aquest conflicte canvià Europa, i el Món, i nosaltres en volem analitzar les conseqüències.

Número 36. Especial dedicat al final de la Primera Guerra Mundial

static.politico.com
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Wilson, la darrera esperança del catalanisme durant la Gran Guerra

L'esclat de la Primera Guerra Mundial va portar a alguns sectors del nacionalisme català a confiar en la oportunitat d’impulsar una campanya d’internacionalització que es concretà en França primer i en la figura del president Wilson més tard. La confiança en una pau construïda sobre els principis de les nacionalitats donà esperances al catalanisme, fins que es confirmà que el català era un més dels molts moviments nacionals decebuts durant les negociacions de pau.
Ljubljana, 29 d’octubre de 1918. Font: Wikimedia Commons
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

La unificació iugoslava: entre el iugoslavisme i la conveniència

El juliol de 1914, quan esclata la Primera Guerra Mundial, els territoris on vivien els sud-eslaus –que és el que vol dir el terme Iugoslàvia- estaven dividits en diversos estats: regnes de Sèrbia i de Montenegro, i Imperi Austrohongarès. El conflicte bèl·lic va provocar importants canvis a la zona. El Regne de Sèrbia, malgrat les derrotes inicials, assolí un protagonisme important. Alhora, molts eslaus de l’Imperi van començar a plantejar-se la possibilitat d’unificar-se amb Sèrbia i Montenegro, opció que es convertí en gairebé en una necessitat quan l’Imperi s’ensorra, a finals de 1918.
PORTADA (1)
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

La Primera Guerra Mundial a l’Àfrica

Les colònies africanes de les potències europees van participar a la Gran Guerra de dues formes: com escenaris bèl·lics (en el cas dels territoris controlats per Alemanya) i com a proveïdores de mà d’obra i soldats. Al acabar la guerra, la major part d’Àfrica va participar al conflicte, que va deixar al continent cicatrius de curt i llarg recorregut.
Manifestació Parlament Berlin
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Vida i mort de la revolució alemanya (1918-1919)

El novembre de 1918 s'inicià a Alemanya una revolució. S'articulà a partir de consells obrers i de soldats. Les similituds amb el cas rus, que inicià la seva revolució a partir d'una estructura igual amb els soviets, són limitades, atès que en el cas alemany es pretenia defensar la incipient democratització del règim que s'inicià amb l'abdicació del Kàiser i del final de la Primera guerra Mundial (1914-18). El partit que l'havia de liderar va ser qui li va girar l'esquena: el Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD).
Ab Origine - Irlanda - Imatge 03
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

La dificultat d’Anglaterra és l’oportunitat d’Irlanda

Se’ns fa evident que la Revolució Russa és un procés imbricat en la crisi oberta per la Gran Guerra. És menys conegut que, simultàniament i a l’altra punta d’Europa, la guerra obria les portes a una altra revolució: la República irlandesa. Una lluita que aconseguiria parcialment els seus objectius, i que seguiria viva durant tot el segle XX i fins als nostres dies, a través de fets, processos, personatges i organitzacions que han esdevingut referents ineludibles per a totes les lluites d’alliberament dels pobles, arreu del món.
Verdun
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

La Gran Guerra: la guerra que havia de posar fi a totes les guerres

Amb el fracàs de les mortíferes ofensives d’estiu va acabar el primer període de la Primera Guerra Mundial (1914-1918). A partir de la tardor, la humanitat va experimentar en carn pròpia el que vertaderament significava una nova manera de fer la guerra. L’intent frustrat de guanyar la guerra per mitjà de batalles campals al vell estil, així com l’estancació que portà la guerra de posicions, va desembocar en la guerra del material i el seu grandiós desplegament de mitjans. La guerra de trinxeres fou l’avantsala de la nova classe de guerra que s’estava forjant. La guerra industrial: la guerra de la destrucció i l’aniquilació, canviaria el curs de la història. La humanitat experimentaria el seu primer gran viatge a les profunditats de l’infern.
Revolución-marzo-rusia--russianbolshevik00rossuoft
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Rojos contra Blancs. La Guerra civil russa (1917-1922)

Una revolució popular el febrer de 1917 obrí la porta a un temps de gran tensió entre les forces de l'esquerra i de la dreta, així com entre les diferents forces nacionalistes, que acabà per esclatar l'octubre d'aquell any amb la conquesta bolxevic del poder. Aleshores l'imperi quedà dividit entre rojos (bolxevics) i blancs (antibolxevics) que es combateren en una sagnant lluita de cinc anys, en la qual les potències internacionals tingueren un paper destacat.
Women in the sand core shop where sand is mixed with oil and baked to create the mould for the castings. 1928
Rarely seen early photographs of the Leys Malleable Castings Company will be exhibited for the first time at the FORMAT International Photography Festival, Derby, opening on the 8th March – 7th April 2013
Dating from the 1920’s the collection of old black and white prints of the Leys Factory offer a glimpse of the working practises of one of the most significant industrial companies based in the UK during the late 19th and 20th centuries. Leys opened in Derby in 1874 and during its time as a manufacturer of castings for motor cars, was the largest of its kind in Europe, finally closing its operation in 1987.
The photographs were donated to the Local Studies Library in 2005 and have sat largely untouched in boxes until the FORMAT research team uncovered this treasure of Derby’s industrial history.
The photographs reveal the company fire brigade, made up from regular workers, who, housed near to the factory had alarms fitted in their homes to attend emergencies in the factory. Women are seen casting mouldings in the coreshop and men grind down the metal work in preparation for despatch to customers. Leys had its own railway, bringing raw material to the factory and taking finished products to the rail head for onward delivery around the world.
The Leys Malleable Castings Company photographs will displayed in the Market Hall in Derby in an exhibition entitled Stood Still Time during the FORMAT International photography Festival, Derby, 8th March – 7th April 2013.
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

De la rereguarda a la vida sense guerra

La Primera Guerra Mundial va permetre que moltes dones ocupessin llocs, a les fàbri-ques o a l’espai públic, que fins al moment estaven reservats als homes. Poc després, durant el període d’entreguerres, un nou model de dona lligada a la modernitat va popu-laritzar-se i la concessió del sufragi femení es va convertir en una realitat en molts dels països que havien participat a la guerra. Tanmateix, la retòrica dels governs en qüestió va centrar-se en la difusió d’un discurs basat en l’exaltació de la domesticitat i la materni-tat.