
La conspiració dels Pazzi: un assassí ocult
Miriam Suárez Martín
8 de Gener de 2021
Un diumenge d’abril de 1478, a la catedral de Florència es va dur a terme una conspiració que pretenia posar fi a la vida de dos dels principals membres de…
San Basilio de Palenque: herència africana a Amèrica
Joel Rovira Galceran
5 de Gener de 2021
L’Amèrica Colonial, malgrat els intents d’homogeneïtzació impulsats per la Corona Espanyola, que pretenien dividir la societat entre la “República de Españoles”, classe dominant, i la “República de Indios”, classe subalterna,…
Quatre curiositats d’origen indoeuropeu sobre Nadal
David Muñoz Cuadrillero
25 de Desembre de 2020
Com cada any per aquestes dates, un furor omple les ciutats d’Occident: s’apropa Nadal. Sens dubte es tracta d’una de les festivitats cristianes més importants, però són els seus orígens…
Estrelles de l’espectacle medieval: les joglaresses
Cristina Montoro Verdugo
25 de Novembre de 2020
Des d’antuvi l’ésser humà ha estat vinculat al teatre i l’espectacle: ja al Paleolític van sorgir els primers indicis de teatralitat. La dansa, la representació, el cant… foren complements indispensables…
L’expatriació dels frescos de Santa Maria de Mur
Maria Pozo Rodríguez
4 de Novembre de 2020
Probablement si us diguessin que hi ha unes pintures del romànic català als Estats Units, concretament a Boston, us sorprendria. Això és el que passa amb les pintures murals de…
Morir a un minut del final: Henry Gunther, el darrer soldat mort durant la Primera Guerra Mundial
Alejandro Acosta López
17 d'Octubre de 2020
Imatge de portada: Dos soldats estatunidencs es dirigeixen cap a un búnquer passant per sobre dels cadàvers de dos soldats alemanys (Font: Wikimedia Commons) A la matinada del dilluns 11…
El Primer Festival Mundial de les Arts Negres
Toni López
10 d'Octubre de 2020
L’any 1960 s’independitza el Senegal i poc després, entre l’1 i el 24 d’abril de 1966, en el marc de la política cultural i artística del govern i en relació…
La batalla més rara de la Segona Guerra Mundial
Carlo Bertran Martínez
7 d'Octubre de 2020
A vegades es diu que la realitat supera a la ficció... Bé idò aquesta història pot superar qualsevol guió de Hollywood. Es tracta de la batalla pel Castell d’Itter que…
Mil estels, mil vides
David Bjørn Dameson
30 de Setembre de 2020
El tractat del Trianon El 4 de juny del 2020 es complien cent anys de la firma del Tractat del Trianon, un dels tractats complementaris de la Pau de Versalles…
El foc grec
Oriol Guinart Parra
29 de Juliol de 2020
Imatge de portada: Il·lustració que apareix al manuscrit bizantí d’Escilitzes de Madrid, ricament il·lustrat que abasta els regnats dels emperadors romans d’Orient des de la mort de Nicèfor I el…
Perfumar-se a l’Edat Mitjana
Eulàlia Saguer Gavaldà
26 de Juliol de 2020
Imatge de portada: Detall de l’obra Le régime du corps, segle XIII (Font: Wikimedia Commons) Les olors sempre han acompanyat la Història. A l’Edat Mitjana, si bé les pudors predominaven…
El rostre de la delinqüència segons Cesare Lombroso
David Vicente Pareja
12 de Juliol de 2020
Uns destacaven per la circumferència del seu crani; altres resultaven fàcils d’identificar per la protuberant forma del seu nas. El color i la forma dels cabells, el diàmetre de la…
Evitar la fissió del món: La Batalla de l’Aigua Pesant
Marc Compte Garcia
1 de Juliol de 2020
L’any 1938 Otto Hahn i Fritz Strassmann descobrien la fissió nuclear alhora que Hitler encarregava el pla Uranverein per estudiar l’aplicació militar de l’energia atòmica a Werner Heissenberg, qui descobriria…
0
0
vote
Article Rating