
Mujeres en el arte
Chus García Díaz
31 de Gener de 2021
Ens trobem davant la tercera obra de Rachel Ignotofsky dedicada a visibilitzar les dones que més han destacat segons el criteri de l’autora a un àmbit determinat, en aquest cas,…
Quan tot ens semblava possible
Arnau López Espinosa
24 de Gener de 2021
Isidre Molas, el FOC (Front Obrer de Catalunya) i la unitat dels socialistes de Catalunya Quan tot ens semblava possible (Eumo Editorial, 2020), d’Isidre Molas és una obra que explica…
Els condemnats de la terra
Ferran Vives i Via
17 de Gener de 2021
L’any 2020 les editorials Tigre de Paper i Pol·len Edicions reediten una obra cabdal del pensament anticolonial, Els condemnats de la terra, de Frantz Fanon. Els escrits de Fanon, però,…
Misèria, poder i corrupció a la Catalunya borbònica (1714-1808)
Ivan Gracia Arnau
10 de Gener de 2021
La tesi principal sostinguda per Josep M. Torras i Ribé a Misèria, poder i corrupció a la Catalunya borbònica (1714-1808) és que la implementació del decret de Nova Planta a…
Dominio. Una nueva historia del cristianismo
Marc Comerma Sánchez
3 de Gener de 2021
A mitjans de març d’enguany, l’editorial Ático de Libros publicava la primera traducció al castellà de l’obra Dominio: Una nueva historia del cristianismo. L’autor del llibre, l’anglès Tom Holland, és…
Bruixes 1617. L’any del diluvi
Adrià Mainar Scanu
27 de Desembre de 2020
La “bruixeria” d’època baix-medieval i moderna és un tema tan fascinant com complex, que arrela en les profunditats del nostre imaginari, on història i llegenda es confonen. Existiren realment les…
El fill del xofer
Marc Geli Taberner
20 de Desembre de 2020
El “quart poder” El periodisme és poder en ell mateix, i en pot soscavar d’altres. L’arribada de la societat de masses, a finals del segle XIX, significà l’acceleració dels temps…
Antoni Gutiérrez Díaz, el Guti. L’optimisme de la voluntat
Arnau López Espinosa
18 de Novembre de 2020
El Guti del PSUC, el PSUC del Guti Parlar del Guti és parlar del PSUC, el Partit; i parlar del Partit és parlar del Guti. I quan el Guti i…
Tiro de larga distancia
Marc Compte Garcia
25 d'Octubre de 2020
Tot just entregat l’article sobre el documental The Last Dance la crua realitat el va deixar un xic desfasat. Els últims actes reivindicatius de l’esport americà que hi esmentava van…
No diguis res
Arnau Estivill Gausch
13 d'Octubre de 2020
A principis de desembre de l’any 1972 un grup de persones va entrar al pis de Jean McConville i els seus deu fills, ubicat en un conjunt de blocs de…
Brigadistes. Vides per la llibertat
Marc Geli Taberner
27 de Setembre de 2020
La Guerra Civil en el laberint internacional Durant gairebé tres anys, la política mundial va tenir un dels centres de gravetat més importants a Espanya i la seva guerra civil…
Quinze dones valencianes
Mònica Chirivella
6 de Setembre de 2020
Què hauria passat si l’Alejandra Soler i la Maria de Castella s’hagueren assegut a la mateixa taula? En Quinze dones valencianes, obra editada per l’historiador medievalista Antoni Furió (Sueca, 1958),…
Pervivència de Catalunya. La formació de la societat catalana i de les seves identitats a l’època contemporània
Marc Comerma Sánchez
31 de Maig de 2020
Jordi Casassas ens ofereix en aquesta publicació un intent prou sòlid per estructurar i enumerar els fenòmens històrics pels quals ha transitat la identitat catalana. A priori pot semblar un…
Lobas
Helena Casas
30 d'Abril de 2020
La present obra trenca amb un fals mite que la historiografia medieval feminista s’esmerça en desvelar des dels anys setanta del segle passat: les dones també foren governants al llarg…