L’any 1320 va néixer a França Hugues Aubriot. Aquest personatge va acabar sent prebost de París sota les ordres de Carles V, després d’haver servit amb encert al duc de Borgonya. Carles va dipositar molta confiança en Hugues, el qual seguint les preocupacions del monarca va fer construir diversos edificis i carrers, com ara el pont de Sant Miquel, el carrer Montmartre… i la Bastilla. Aquest edifici responia, en un principi, a la debilitat de París per l’Est durant la guerra dels cent anys, després que la ciutat s’expandís. Al seus inicis va ser una fortalesa militar defensiva i estratègica, i molts anys més tard va passar a ser una presó.

La figura d'Hugh Aubriot és una de les que decora la façana de l'Ajuntament de París. Iamtge de Gail J. Cohen

La figura d’Hugh Aubriot és una de les que decora la façana de l’Ajuntament de París. Iamtge de Gail J. Cohen

Però què se’n va fer d’Hugues Aubriot? Amb la mort de Carles V l’any 1380 va perdre la seva posició de força, i va ser acusat de llibertinatge, sodomia i alimentar la perfídia dels jueus després de demanar clemència pels mateixos. Aquestes acusacions el van dur a la presó, de la qual va ser alliberat per un motí ciutadà pocs mesos després de ser empresonat. És a dir, la persona que va posar la primera pedra de la Bastilla, futura presó estatal francesa, va acabar empresonat, i posteriorment alliberat per un motí, un dels fets més destacats que han succeït en la història de la fortalesa que ell va dissenyar.

Algunes persones afirmen que Aubriot va ser el primer presoner de La Bastilla. Sembla que aquesta informació no és certa, ja que l’any en què ell va ser empresonat La Bastilla encara no estava acabada, i no va esdevenir presó estatal fins diversos segles més tard, amb l’arribada de Richelieu. A més, no trobem informació sobre que els amotinats entressin a la fortalesa.