Difícilment hi ha en l’actualitat una arma més coneguda que el fusell d’assalt AK47, més popularment conegut com a fusell “Kalàixnikov”. Va ser dissenyat per Mikhaïl Kalàixnikov (1919-2013), un jove comandant de tancs amb poca formació que, després de ser ferit durant la Segona Guerra Mundial, va dedicar-se a dissenyar noves armes. El disseny de l’AK47, ferma i fàcilment manejable per a tothom, li va aportar una gran popularitat en molt poc temps. Malgrat que la primera tramesa es va fer durant el 1947 en el més absolut secretisme (els instructors de l’exèrcit soviètic recollien les bales després dels entrenaments), durant la dècada dels setanta ja era mundialment coneguda. L’exèrcit soviètic, però, ja va adoptar l’arma el 1949 i la va estar modificant permanentment.

Mikhaïl Kàlaixnikov (1919-2013) va inventar el famós fusell AK47 després de ser ferit a la Segona Guerra Mundial. La fama no va tardar a acompanyar-lo.

Mikhaïl Kàlaixnikov (1919-2013) va inventar el famós fusell AK47 després de ser ferit a la Segona Guerra Mundial. La fama no va tardar a arribar.

Tan efectiva era l’arma i resistia a condicions tan diferents i extremes que les mateixes tropes nordamericanes, durant la guerra de Vietnam, arriscaven la seva pròpia seguretat per a obtenir els fusells de mans dels seus contrincants nordvietnamites; doncs, al contrari que els seus fusells M16, els AK47 no s’encallaven i continuaven disparant qualsevulla fos la situació climàtica.

Des de 1949, es calcula que s’han produït entre 50 i 70 milions de fusells i ametrelladores lleugeres tipus Kàlaixnikov. L’arma, doncs, fou un invent revolucionari en el camp bèl·lic; però, com en tot camp bèl·lic, no deixa de ser una eina de mort. Actualment, es calcula que els AK47 produeixen unes 250.000 morts arreu del planeta cada any. A més, ha servit a l’imperialisme soviètic, al nordamericà; d’ençà els vuitanta, el terrorisme de tot símbol i ha aparegut en tota mena de conflictes civils. No fa falta dir que, després de l’ensulsiada del bloc soviètic, el tràfic d’armes, d’on sobresortien els diferents models Kàlaixnikov, es dispararia i podien obtindre’s a presu tan mòdics com 15-16 dòlars a l’Afganistan.

Els diferents models de Kàlaixnikov han servit a moltes ideologies; la majoria d'elles, contradictòries.

Els diferents models de Kàlaixnikov han servit a moltes ideologies; la majoria d’elles, enfrontades entre elles.

No obstant això, l’AK47 s’ha convertit en una arma icònica i popular a la qual també l’hi han dedicat fins i tot cançons: http://bit.ly/1HsGGxZ

 

PER A SABER MÉS:

HOLMES, RICHARD. Arma; Pearson, 2006. Madrid

“Kaláshnikov. El legendario fusil de asalto soviético” (Documental de RT): http://bit.ly/1HsD7Yz