Quan parlem dels germans Marx, normalment ens en venen tres a la memòria: Chico, Groucho i Harpo, els tres més coneguts i que van interpretar més pel·lícules. Però, en realitat, els germans eren cinc: els tres anteriors, a més de Gummo i Zeppo.

Gummo va representar alguns musicals amb els germans, fins i tot abans que Chico formés part dels espectacles. Però quan va esclatar la I Guerra Mundial, va haver de servir als Estats Units en aquest conflicte, i quan en va tornar va decidir no seguir formant part dels espectacles, sinó dedicar-se a ajudar als seus germans com a agent –concretament de Groucho– i en l’obtenció de bons contractes. A les actuacions, Gumova ser substituït per Zeppo. Aquest, va fer el salt amb els altres tres germans, i junts van deixar els musicals per començar a participar en les seves pel·lícules. Entre 1921 i 1933, els quatre en van protagonitzar fins a sis. Però Zeppo va decidir abandonar la seva carrera com a actor i va passar a ser l’agent dels seus germans, que també van canviar de productora.

zeppo

Zeppo Marx. Font: viquipèdia.

Però aquesta no va ser l’única activitat de Zeppo. Va dedicar-se a una de les seves grans passions: la mecànica. Va patentar un rellotge que actuava com a pulsòmetre, que avisava a les persones que el duien en cas que les seves pulsacions no fossin les normals. I també va ser el cofundador i propietari d’una empresa: Marman Products. Aquesta, es dedicava al disseny i producció de material armamentístic durant la II Guerra Mundial, i va fabricar les anelles amb les quals la bomba atòmica Little Boy anava subjectada a l’avió des del que la van llençar, l’Enola Gay.

Així doncs, veiem com els dos germans Marx que van estar més lluny dels focus, van acabar tenint una participació a les dues guerres mundials.