Cercar a Aborigine

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
numeros
debat
efemerides
ressenya
Confederate_Rebel_Flag.svg
Bandera de l’exèrcit naval dels confederats

Si mostréssim la bandera que tenim a continuació, segurament diríem que aquesta bandera va ser la bandera dels Estats Confederats d’Amèrica durant la Guerra de Secessió americana contra la Unió. D’altra banda, plantejar la pregunta sobre per què aquesta bandera segueix en el nostre imaginari col·lectiu és una altra qüestió que té una dimensió més gran i que podem tractar en un altre moment. En aquest breu article veurem quines van ser realment les banderes dels Estats Confederats d’Amèrica.

 

 

 

 

CSA_FLAG_28.11.1861-1.5.1863.svg
Stars and Bars (1861-1863)

La bandera dels Estats Confederats d’Amèrica va tenir fins a tres dissenys diferents i vuit versions en total en un període de temps relativament curt (1861-1865). Però el més rellevant de tot és que la bandera que tradicionalment hem rebut com a símbol dels Estats Confederats no va formar part de cap de les vuit versions de banderes que van representar els  estats confederats. La bandera dels estats confederats va tenir tres models diferents: les anomenades Stars and Bars (1861-1863), la Stainless Banner (1863-1865) i la Blood Stained Banner (1865).

 

Second_national_flag_of_the_Confederate_States_of_America.svg
Stainless Banner (1863-1865)

La Stars and Bars va ser la primera bandera i la que més versions va tenir, ja que a mesura que els estats s’incorporaven a la confederació s’anaven afegint més estrelles. Aquesta va tenir de set fins a tretze estrelles i va ser usada fins a l’any 1863. Es va canviar perquè es pretenia desmarcar-se del disseny de la dels Estats Units i es podia arribar a confondre. La Stainless Banner va ser la segona de les banderes que va usar la Confederació. En aquesta bandera podem veure que forma part la insígnia de l’armada naval confederada, és a dir la bandera que solem relacionar amb la bandera dels Estats Confederats, però en aquest cas era quadrada. Aquesta bandera va ser polèmica perquè es podia interpretar com a una bandera de rendició pel domini del blanc i el poc espai que ocupava la insígnia de l’armada naval confederada. I per últim, tenim la darrera bandera: la Blood Stained Banner, que va ser l’última i que a penes va tenir oficialitat. A més, se’n van fer molt poques. Van introduir la franja vermella per a recordar els orígens francesos i britànics de la zona.

 

 

900px-Confederate_National_Flag_since_Mar_4_1865.svg
Blood Stained Banner (1865)

En aquesta última també podem comprovar que la insígnia és rectangular i no quadrada com l’anterior. En aquest cas, la insígnia de la bandera en qüestió era la bandera de guerra que usava  la segona armada de la Confederació o la que representava l’exèrcit de terra de Tennessee. Aquesta és la que s’ha rebut com a bandera tradicional dels Estats Confederats i que ha tingut molta popularitat en els estats del sud, però que mai va representar de manera oficial als Estats Confederats d’Amèrica.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>