Estem més que habituats a la paraula spam per anomenar aquells missatges no desitjats, que moltes vegades formen part de molestes campanyes publicitàries i que ens distorsionen la comunicació. Però per què s’utilitza aquest mot per designar-ho?

Museu de l'Spam a Austin, Minnesota. Imatge de Jonathunder.

Museu de l’Spam a Austin, Minnesota. Imatge de Jonathunder.

L’origen de la paraula el trobem a l’any 1937, quan la marca Hormel Foods va comercialitzar el seu pernil amb espècies. Spam neix de “Spiced Ham” —ham en anglès vol dir pernil–, o bé Shoulder of Pork and HaM. Durant la Segona Guerra Mundial va ser un aliment molt popular al front de batalla a causa de la seva bona conservació enllaunat. A la postguerra es va començar a estendre entre el gruix de la població, tant per la seva conservació com pel seu baix cost.

Però aleshores, com va passar aquesta paraula a designar els molestos correus brossa? La resposta la trobem en l’humor dels Monty Python, que en un dels seus números no paraven d’anomenar repetidament aquest mot de manera que fins i tot cansava. Van aprofitar la popularització de l’aliment per fer una paròdia a la qual et trobaves spam a tot arreu. Al vídeo podreu veure com l’spam distorsiona la comunicació normal entre les persones i resulta impossible triar un plat que no en porti. I va ser això el que va provocar que s’apliqués als correus electrònics que les persones no volen rebre i que dificulten la comunicació habitual entre usuaris.

Aquí us deixem el vídeo dels Monty Python: