Un dels assassinats més curiosos de la història va ser el de Grigori Rasputín, el 30 de desembre de 1916. Rasputín era un monjo místic rus al qual els tsars tenien un autèntic respecte o temor. Era anomenat el Monjo Boig i va arribar a governar de forma indirecta al Imperi Rus amb la seva influència, es creu que per hipnosi, sobre els últims Romanovs. La seva bogeria i la seva influència eren tan grans que els seus enemics polítics van decidir assassinar-lo, a més del fet que estava portant l’imperi i la Gran Guerra al desastre més absolut.

El seu assassinat va anar així: el príncep Fèlix Yusúpov, el va convidar al seu palau per tal que Rasputín es reunís amb la seva dona en privat (Rasputín era conegut per les seves orgies i les seves excentricitats sexuals). Mentre esperarava per ser atès, li van donar vi i pastissos plens de cianur. En veure que no es moria el monjo, el príncep li va disparar un tret al cap, del qual tampoc va morir. Finalment va descarregar tota la seva pistola sobre el cos de Rasputín. Tot i això, no tenien clar si estava mort, per tant, el van encadenar i el van tirar al riu Nevà per assegurar-se’n. Finalment, Rasputín va escapar del riu i se’l van trobar mort per congelació a la riba del riu gelat en ple hivern rus.

El més curiós és que ell mateix va pronosticar que si moria, la dinastia Romanov s’acabaria: al mes següent del seu enterrament començà la primera fase de la Revolució Rusa.