Gladiator - Ab Origine Magazine

Cercar a Aborigine

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
numeros
debat
efemerides
ressenya

 

Aquesta pel·lícula ens explica la història del general romà Maximus Decimus Meridium que amb la mort de Marc Aureli en el 180 dC cau en desgràcia ja que és una amenaça per el seu successor Còmode i es veu esclavitzat i forçat a convertir-se en gladiador. Gràcies a les seves aptituds i experiència militar contra els germans progressa en el món de la gladiatura i aprofita per cercar venjança per la seva dona i el seu fill cruelment assassinats.

Més enllà de la trama fictícia la pel·lícula és una col·lecció d’errors un darrera l’altre amb anacronismes i mites històrics barrejats que acaben per fer riure per no plorar. Aquí us en deixem uns quants perquè els pugueu gaudir:

 

-En la primera escena durant la batalla contra els germans alguns membres de la cavalleria romana porten estreps. Els estreps no arribaran a Europa fins al segle XII

gladiator-errores-2

-Alguns extres no tenien gaire clar com es vestia a l’època i es poden apreciar diverses persones amb pantalons (que no van arribar a nosaltres fins molt després) i alguns fins i tot amb texans, que no es faran fins el segle XIX

gladiator-errores-1

-En un carro bolcat es pot veure clarament una bombona de gas que es va servir per impulsar els carros durant la pel·lícula, però no s’inventaran fins el segle XX.

gladiator-errores-3

-En l’escena final Còmode lluita a mort amb el protagonista, tot i que és cert que Còmode és recordat per ser un emperador que va lluitar com a gladiador no va morir a l’arena i el seu regnat va durar 12 anys fins el 192 dC.

 

-Els gladiadors no sempre morien en els seus combats ja que per cada un que moria s’havia de pagar una indemnització. En aquella època la tassa de mortalitat en el combat era d’entre un 15 i un 20%, i la decisió final estava sobretot en mans de les verges vestals, no de l’emperador pròpiament.

 

-En una escena es tiren verdures contra els gladiadors per ser esclaus. Més enllà que els gladiadors eren les figures més admirades i populars de l’època entre les verdures hi han tomàquets, tot un què si tenim en compte que el tomàquet és una verdura americana i no arribarà a Europa fins el segle XVI.

-El principi de tot combat de gladiadors era la igualtat del combat i la mostra de habilitat i coratge, cosa que la pel·lícula obvia per oferir una orgia de sang i violència cosa que sembla més atractiva avui dia que per la societat romana.

 

Aquests només en serien uns quants dels més destacats però n’hi ha moltíssims més. Espereu a la setmana que ve per una nova entrega de Deformant la Història per posar a caldo conegudíssimes sèries o pel·lícules en què l’assessor històric estava adormit o de vacances!

1 comments

  1. Soc licenciada en latín y griego. Encuentro la película impresionante y la recomiendo siempre a mis alumnos

    Gracias Gracias

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>