One Piece i la història pirata: - Ab Origine Magazine

Cercar a Aborigine

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
numeros
debat
efemerides
ressenya

One Piece és una obra manga japonesa creada per l’autor Eiichiro Oda l’any 1997. En aquesta obra fantàstica, situada en un món fantàstic dividit en gran mars, la pirateria és el tema central. Un noi jove, Monkey D Luffy es llença a la mar en busca de riqueses i aventures amb l’ambició de trobar el tresor del llegendari pirata Gol D Roger i esdevendir el Rei dels Pirates. Al llarg de les seves aventures el nostre protagonista es troba divertidissims i fantasiosos personatges. La majoria d’aquests personatges són exagerats i inverossímils però si ens parem un moment a pensar-hi, sobretot en els seus noms, trobem moltíssimes referències a la història de la pirateria i fets navals importants, sobretot a Europa. A continuació us deixem una sèrie de personatges amb una gran base històrica, tots admesos per el mateix Eiichoro Oda com a base per la seva fantasia:

 

Il·lustració del Pirata Eustass Kid de l'obra One Piece
Il·lustració del Pirata Eustass Kid de l’obra One Piece

Eustass Captain Kidd:

Aquest personatge agressiu i amb males puces és una barreja de dos personatges històrics: Eustass el Monjo (1170-1217) va ser un “corsari” del segle XIII. El seu nom real era Eustache le Moine. Va ingressar en un convent de jove, però aquesta vida no el va satisfer i es va llençar al mar. Va servir tant a França com a Anglaterra durant els conflictes de l’època fins que va ser derrotat i exectutat.

 

El congom Kidd fa referència al pirata escocès William Kidd (1655-1701). Aquest pirata és un dels més famosos de la història per haver contribuït a les llegendes dels tresors pirates enterrats. Tot i que era famós per la pietat que mostrava envers els seus adversaris era molt dur amb la seva pròpia tripulació. Tot i que no està del tot demostrat que fos realment un pirata (ell sempre afirmà haver sigut corsari al servei de la corona) el seu judici a Londres va ser molt sonat a l’època perquè es va demostrar que en les seves aventures havia acumulat més tresors dels que hom podia gastar en una sola vida.

Retrat de William Kidd (1655-1702) executat per pirateria.
Retrat de William Kidd (1655-1702) executat per pirateria.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X Drake:

Capità X Drake de One Piece

Aquest personatge, en l’obra de manga és un marine renegat i convertit en pirata. El seu personatge està basat en el llengedari Sir Francis Drake (1543-1596), un dels més famosos corsaris de la corona britànica que va assetjar i saquejar un gran nombre de vaixells espanyols, el que li va permetre ser condecorat Sir per la corona l’any 1581. També participà en la derrota de l’Armada Invencible de la corona hispànica on va tenir un paper destacat. És un dels pirates més famosos, sobretot a Gran Bretanya i a Espanya.

Sir Francis Drake, corsari de la corona anglesa al segle XVII i combatent destacat contra l'Armada Invecible.
Sir Francis Drake, corsari de la corona anglesa al segle XVII i combatent destacat contra l’Armada Invecible.

 

 

 

 

 

 

 

Trafalgar Law:

Capità pirata Trafalgar Law a l'anime de One Piece
Capità pirata Trafalgar Law a l’anime de One Piece

Trafalgar Law en el manga és un metge amic del protagonista amb un caràcter especial i sempre amb alguna intenció oculta. El seu nom està basat en un fet i un personatge històrics: la batalla de Trafalgar i el pirata Edward Law (1690-1724). La Batalla de Trafalgar (1805) va ser un conflicte naval va tenir lloc en el context de les Guerres Napoleòniques on la coalició Britanica-Austrica-Russa-Prussiana-Sueca es van enfrontar a les forces Franceses i Espanyoles, resultant victoriosa la primera, a les ordres de l’Almirall Horatio Nelson. Està considerada una de les batalles més importants del segle XIX i que va ser crucial per el desenvolupament posterior de la guerra.

 

El pirata Edward Low va ser un dels pirates amb més èxit i més cruel de la història de la pirateria. Va dedicar pocs anys a la seva carrera pirata abans del seu misteriós final, però en aquest curt lapse de temps es va guanyar una gran reputació de sanguinari (va arribar a tallar els llavis d’un capità, rostir-los i fer-los-hi menjar) i va caputar més de 100 vaixells. Tot i les seves proeses i els constants botins qua va obtenir la seva tripulació es va afartar d’ell i el van abandonar. Poc se sap del seu final però s’especula que va ser executat a l’illa francesa de Martinica per els crims.

Representació de l'època del capità Edward Low, famós per la seva crueltat.
Representació de l’època del capità Edward Low, famós per la seva crueltat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jewerly Bonney:

Capitana Jewwrly Bonney, una voraç pirata de fantasia.
Capitana Jewwrly Bonney, una voraç pirata de fantasia.

Tot i que en l’univers de One Piece les dones pirates són un fet corrent a la història pirata no ho és tant. Tot i això no vol dir que no trobem dones pirates al llarg de la història però si que són menys famoses que els seus homòlegs masculins. Jewerly Bonney està inspirada en la pirata real Anne Bonney (1698-1782). Aquesta pirata va navegar amb Jack Rakham fent-se amb molts botins, guanyant-se una reputació de valenta i rebel. Aquesta pirata també ha estat molt reivindicada per la lluita dels drets dels homosexuals perquè va tenir una relació amb una altre noia anomenada Mary Read i a la vegada amb el capità Rakham.

Retrat de Anne Bonney en els seus dies com a pirata. Una de les poques pirates del carib que no va acabar a la forca.
Retrat de Anne Bonney en els seus dies com a pirata. Una de les poques pirates del carib que no va acabar a la forca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uroge:

Capità Uroge, un fantasiós monjo amb ales d'àngel.
Capità Uroge, un fantasiós monjo amb ales d’àngel.

En la ficció, un monjo gegantí convertit en pirata. En la realitat es basa en pirata turc Aruj o més conegut com a Barbaroja (1473-1518), d’una deformació de Baba Aruj (literalment Pare Aruj). Aquest pirata va sembrar el terror en les costes italianes durant el segle XV però al món musulmà gaudia d’una gran fama d’ajudar als musulmans necessitats. També es dedicà a lluitar activament contra la corona hispànica en el mediterrani, cosa que li va valdre la protecció del govern turc i el seu nomenament com a governador d’Argel i protector de la mediterrània occidental. Tot i això poc després va caure en un una batalla contra la corona hispànica.

El piratà otomà Aruj, més conegut per Barbarroja per deformació del nom a l'italià.
El piratà otomà Aruj, més conegut per Barbarroja per deformació del nom a l’italià.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gol D Roger:

El pirata més famós i important dins de l'univers One Piece, més conegut com a "rei dels pirates".
El pirata més famós i important dins de l’univers One Piece, més conegut com a “rei dels pirates”.

Tot i que el nom no fa referència a cap personatge en concret sí que té una inspiració clara en un pirata real. L’aventura comença quan Roger, anomenat “Rei dels Pirates” és a punt de ser executat per els seus crims. Just abans de la seva mort un home entre el públic li pregunta què n’ha fet dels seus tresors per el que el personatge respon a crits “Els meus tresors? Ja us els podeu queda. Aneu-los a buscar! He deixat allà tot el que vaig aconesguir!”. Amb aquestes paraules s’inicia la llegenda del tresor perdut i milers de persones es llencen a la mar per trobar-lo. Unes paraules molt semblants prouncià el terribe Jack Rakham (1682-1720). El pirata real va llençar a l’aire aquestes paraules just abans de ser penjat: “Maleït sigui el que trobi els meus tresors amagats, doncs necessitarà dos vaixells per endur-s’ho tot!”. Aquestes paraules donaran lloc a l’imaginari popular dels tresors enterrats dels pirates i també serviran d’inspiració per la novel·la “La illa del Tresor” de Robert Luis Stevenson que va marcar tots els tòpic en l’imaginari col·lectiu sobre la pirateria.

Retrat del Pirata Jack Rakham en un llibre on es descrivia les seves proeses com a pirata.És el pirata que més ha influit en la visió moderna de la pirateria.
Retrat del Pirata Jack Rakham en un llibre on es descrivia les seves proeses com a pirata.És el pirata que més ha influit en la visió moderna de la pirateria.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>