Denis Diderot és un dels filòsofs francesos més alabats de la Il·lustració, però, en la seva època, va ser un dels pensadors més incòmodes i odiats de la seva generació. Naixia, precisament, un 5 d’octubre de 1713.

Diderot va néixer a Langres, al nord-est francès. Des de ben jove va deixar clar el seu potent intel·lecte, motiu pel qual ingressà, a l’edat de quinze anys, al famós col·legi Louis-le-Grand, per esdevenir un jesuïta; el seu inconformisme, però, ben aviat el portà a canviar de tendència i passar-se als jansenistes, la branca més inconformista de l’Església catòlica i que representava una certa oposició política a l’Antic Règim

Denis Diderot (1713-84). Foto: Wikipedia

Denis Diderot (1713-84). Foto: Wikipedia

El gal va ser un dels pensadors més capaços de la Il·lustració, i el seu coneixement era molt gran: havia estudiat llatí, grec, anglès, italià, matemàtiques, filosofia i era un bon coneixedor dels autors de la seva època. Però malgrat això i ser amic dels grans filòsofs del moment, Diderot mai arribà a gaudir en el seu moment de la bona fama dels seus contemporanis. Tampoc en l’amor fou massa afortunat, ja que el seu casament amb Anne-Toinette Champion (1710-96) el 1743 sempre fou molt infeliç i hi hagué molt poca afinitat intel·lectual. 

Aquestes experiències formaren el seu caràcter, el qual sempre el portà a no preocupar-se mai massa per obtenir reconeixement social (al contrari que un dels seus grans amics, el també gran Jean-Baptiste d’Alembert).

Els seus escrits (començant pels seus Pensaments filosòfics, el 1743) serien cada vegada més coneguts per la policia parisenca; i no perquè hi congreguessin massa, sinó perquè els seus continguts eren altament subversius, cosa que, de retruc, li aportà un cert ressò… Però també patiment, com demostrà el seu empresonament a Vincennes per la seva Lettre sur les aveugles (Carta sobre els cecs). El cop va ser tan dur per al pensador que arribà a fer una confessió on renegava de l’esperit de les seves obres i prometia no tornar a escriure res sense autorització prèvia… Tot i que aquest fet el convertiria també en un màrtir del lliure pensament en la França de Lluís XV (1715-74). 

Lluís XV (1715-74). La França oficial va tenir en Diderot un dels seus pitjors enemics

Lluís XV (1715-74). La França oficial va tenir en Diderot un dels seus pitjors enemics

Però la seva millor fita fou ser el cervell de l’Encyclopédie, una de les obres més importants del segle XVIII i un dels llegats més transcendentals que deixà la Il·lustració. L’enciclopèdia no només pretenia ensenyar coneixements o dogmes, sinó que també pretenia ensenyar i informar; un llegat que uns anys més tard contribuiria a cristal·litzar políticament la Revolució Francesa (1789). No deixa de ser curiós que el dia del seu naixement fos el mateix en què es produiria la famosa Marxa de les dones a Versalles… http://bit.ly/1Lsn1pZ