Cercar a Aborigine

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
numeros
debat
efemerides
ressenya

El dia 8 de desembre de 1980, ara fa quaranta anys, va morir assassinat John Lennon, un dels membres del famós grup de rock The Beatles. Lennon, segurament, ha estat un dels músics més importants i influents de la música del segle XX, tant durant la seva etapa amb The Beatles com amb la seva carrera en solitari. I per recordar-lo, volia parlar de la història d’un dels seus temes més famosos: Imagine.

Imagine és una cançó de John Lennon publicada l’any 1971 dins l’àlbum amb què comparteix nom. Va ser un tema compost al costat de la seva dona, Yoko Ono, de qui es diu que va ser la inspiradora de la lletra. Des de llavors, Imagine s’ha convertit en un himne a la pau i en contra de les guerres, un crit d’esperança. Tot i que sembla que Imagine s’hauria pogut “inspirar” en una altra cançó d’algú molt proper a Lennon: el seu pare.

Alfred Lennon, el pare de John Lennon. Font: Wikimedia commons

Se sap que la relació entre John Lennon i el seu pare, Freddie Lennon, mai no va ser molt propera. Freddie Lennon va ser un marí mercant que va abandonar el petit John a l’edat de 5 anys, fet que va portar John Lennon a mantenir una distància amb el seu pare durant la resta de la seva vida. Freddie Lennon, aprofitant-se de l’èxit del seu fill també va fer el salt a la música i va compondre diversos temes. John Lennon, havia fet befa en comptades ocasions de la “carrera musical” del seu pare i, sovint, parodiava algun dels seus temes.

Una d’aquestes cançons és That’s my Life, un single publicat per F. Lennon l’any 1965, sis anys abans de la publicació d’Imagine. La qüestió és que el principi de les dues cançons s’assemblen bastant, compartint els mateixos acords i el mateix ritme. Fins al punt que alguns crítics musicals han plantejat la possibilitat que J. Lennon hagués copiat l’inici de la cançó del seu pare per compondre Imagine.

Tot i això, és cert que dins el món de la música és gairebé impossible trobar cançons i temes únics que no s’assemblin a cap altre. Però la relació entre John Lennon i el seu pare i el fet que John Lennon ja hagués plagiat un tema musical anteriorment, fa pensar que l’opció que J. Lennon utilitzés l’inici del tema del seu pare per compondre Imagine és totalment factible.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>