Quan surt de casa seva al carrer Balmes de Barcelona per a protestar contra la deportació del seu amic Lluís Companys (en aquell temps, regidor de Barcelona i advocat de cenetistes com ell) a Balears, Francesc Layret és assassinat per pistolers contractats suposadament pel Sindicat Lliure. Aquest sindicat havia sigut fundat per membres del requetè català, exaltava l’ús de la violència i estava protegit per influents membres de la patronal catalana.

Layret és assassinat el 30 de novembre de 1920, en plena ebullició del “pistolerisme”. Entre 1917 i 1923 hi hagué una guerra soterrada entre la patronal catalana (i la seva constel·lació de sindicats grocs) i determinats sindicats obrers, especialment amb la Confederació General de Treballadors (CNT), que estava vivint un moment daurat després del Congrés de Sants (1918), quan en mig any va passar de 75.000 afiliats a 345.000. Un any després es fundava el Sindicat Lliure, que comptaria sempre amb el suport informal de les autoritats barcelonines i s’endinsaria en una guerra de pistolers amb la CNT a partir de la forta crisi social que es vivia des de 1917 a Catalunya i Espanya.

Francesc Layret, com Lluís Companys, era advocat laboralista i portava diversos casos de cenetistes, a més de ser un dels membres fundadors del Partit Republicà Català. Amic també del dirigent cenetista Salvador Seguí, estava intentant de formar una candidatura republicana, socialista i sindicalista per a les eleccions generals del 19 de desembre de 1920. La mort truncà el projecte i la seva activa vida.

El seu enterrament va ser multitudinari. Tanta gent hi acudí que la guàrdia civil amb prou feines aconseguí desviar-lo per Gran Via de les Corts Catalanes. Tal era la tensió, també, que la concentració va estar a punt d’acabar en càrrega de la guàrdia, cosa que només va poder impedir Lluís Nicolau d’Olwer, en aquell moment, tinent d’alcalde.

Layret no va ser l’únic que va patir atemptats del pistolerisme patronal. El 14 d’abril de 1921 fou ferit de gravetat l’advocat republicà radical Jesús Ulled i el sindicalista Francesc Estrada, el qual l’acompanyava. El mateix dia era ferit al seu propi despatx l’advocat José Lastra (que va defensar cenetistes); el 21 de juliol de 1923 va tenir lloc un darrer atemptat contra Josep Maria Saserra. 

Monument a Francesc Layret, a la plaça de Goya (Barcelona). Inaugurat per Lluís Companys el 20 d'abril de 1936

Monument a Francesc Layret, a la plaça de Goya (Barcelona). Inaugurat per Lluís Companys el 20 d’abril de 1936