Un cotxe vola pels aires a Washington D.C.. Micahel Townley ha sigut el responsable, juntament amb altres agents de la Dirección Nacional de Inteligencia (DINA) xilena i agents anticastristes, de col·locar una bomba en el cotxe d’Orlano Letelier, antic ambaixador del Xile de la Unitat Popular (1970-73) als Estats Units d’Amèrica (EUA) i més tard, ministre de Relacions Exteriors, Interior i Defensa. La mort és instantània i l’acompanya a l’altre món també la seva ajudant, Ronni Moffit. És el 21 de setembre de 1976.
Després del cop d’estat de l’11 de setembre de 1973, Letelier va ser internat durant mesos en un camp de concentració i després es va exiliar als EUA, mentre la dictadura de Pinochet prohibia les obres al seu país i li retirava la nacionalitat. La seva ferma i contínua oposició al règim militar des de Washington (al Institute for Policy Studies –IPS–) el portaren a ser objectiu de l’Operació Còndor, on diferents dictadures llatinoamericanes es coordinaren per caçar els seus diversos opositors. Així s’explica, doncs, que Carlos Prats (antic comandant en cap de l’exèrcit de Xile) fos assassinat còmodament a Buenos Aires pel mateix Michael Townley, el qual era doble agent de la DINA i la Central Intelligence Agency (CIA) estatunidenca, el setembre de 1974. Una dada que mostra una vegada més la plena connivència de les diferents administracions nord-americanes amb els diferents règims dictatorials d’Amèrica del Sud. Una última dada reveladora és que la DINA va ser creada pel règim de Pinochet amb la col·laboració d’antics membres de la Gestapo nazi.
Els motius més concrets per a la seva eliminació física tindrien a veure amb les gestions que va fer amb diferents socialistes europeus per fer pressió contra el govern colpista; ell mateix era, de fet, director d’un centre associat al IPS (el Transnational Institute) amb seu a Amsterdam, on, entre altres coses, aconseguí que un grup d’empresaris holandesos cancel·lessin un acord multimilionari amb el govern xilè.

 

L’assassinat de Letelier va ser ordenat i autoritzat pel mateix Pinochet (que coneixia àmpliament Letelier dels seus temps de ministre de Defensa), el qual sempre negaria tota autoria dels fets. Després de l’assassinat de l’antic ministre, la DINA, amb el general Contreras al capdavant, continuaria practicant assassinats selectius que mai trobarien impediments majors gràcies al vist-i-plau dels EUA i els seus aliats a Amèrica Llatina.

El cotxe on van Orlando Letelier i Ronni Moffit, després de l'atemptat de cotxe a Washington

El cotxe on van Orlando Letelier i Ronni Moffit, després de l’atemptat de cotxe a Washington