Pot ser que, a moltes persones, el nom d’Émile Dubois no els provoqui cap reacció, o no el coneguin. Però a França i a indrets de Sud-amèrica, és reconegut com un dels criminals més famosos, i fins i tot estimats, de la història.

Émile Dubois. Font: wikipedia.

Émile Dubois. Font: wikipedia.

Émile va ser un assassí, nascut a França el 29 d’abril de 1867, i afusellat a Valparaíso, Xile, el 26 de març de 1907. Va viatjar a Sud-amèrica procedent del seu país natal, i quan se li van acabar els diners, va decidir que el robatori i els assassinats serien la manera més ràpida d’aconseguir-ne. Els seus crims, tots comesos a Xile, van ser famosos per les persones a les quals va matar: europeus de renom a la societat. El primer va ser Ernest Lafontaine, alcalde de la ciutat de Providencia. Émile va ser detingut, però no podien provar que havia estat ell l’autor material del crim. Les seves maneres elegants (tenia fins i tot targetes de presentació), la seva roba de qualitat i el seu enginy van ajudar-lo a sortir del pas, i va seguir delinquint. Va cometre tres assassinats més, sempre a víctimes amb el mateix perfil. La llegenda popular el va convertir gairebé en un Robin Hood que robava als rics, però seria més correcte afirmar que robava a persones benestants perquè eren les que li proporcionaven un major botí. I més que repartir-lo entre els pobres, el que feia era comprar el silenci d’aquells que l’encobrien o ajudaven d’alguna manera.

La fortuna de Dubois es va acabar el dia que va intentar robar a casa del dentista Charles Davies. Va ser sorprès en l’acte, i aquesta vegada les seves paraules no van servir per evitar la presó. Va ser condemnat a mort per diversos assassinats a Valparaíso, i ell mateix va portar la seva defensa, després d’haver estudiat la llei xilena. Va aconseguir quedar exculpat d’alguns assassinats, però no del de Lafontaine, ni de l’intent de robatori a Carles Davies, i la condemna a mort no va ser commutada. Hores abans de ser afusellat, Dubois va poder casar-se amb Úrsula, la mare del seu fill.