L’11 de juny de 1864 va néixer el compositor Richard Strauss a Munic. És un dels majors exponents del romanticisme alemany juntament amb Richard Wagner, músic que el va influir en gran mesura. Strauss va destacar especialment en la composició d’òperes i poemes simfònics, el més conegut dels quals és ‘Don Juan’.
Strauss va demostrar la seva excepcional habilitat musical des de ben petit: als 4 anys va començar a tocar el piano, als 6 va realitzar la seva primera composició, i als 7 va començar a tocar també el violí. La seva música és fruit de totes les influències que va rebre: no només Wagner, mal vist per la seva família, sinó també compositors més clàssics com Schumann i Brahms. Una de les obres més conegudes de Richard Strauss va ser les ‘Quatre últimes cançons’, compostes pel mestre als 84 anys i estrenades pòstumament. Els textos d’aquestes cançons van ser tres poemes de Herman Hesse i un de Joseph von Eichendorff.
Amb l’arribada de Hitler al poder a Alemanya, quan Strauss tenia 68 anys, el compositor va passar a formar part del gabinet de música del III Reich. Va intentar utilitzar aquesta posició per evitar prohibicions d’obres de compositors jueus. Strauss, que morí el 8 de setembre de 1949, va ser un dels compositors més influents en la música del segle XX, amb un estil alegre, més clàssic en algunes èpoques, però sempre ple d’efectes sorprenents.
Interpretació de “Don Juan”: