Thomas Paine va néixer el 29 de gener de 1737 a Thedford, Anglaterra. El seu nom és conegut mundialment, però és especialment als Estats Units, i no a Anglaterra, on té més admiració. Per què?

Paine és considerat un dels pares fundadors dels Estats Units. El fet que marxés d’Anglaterra cap al país americà no seria notícia de per si, ja que molts anglesos ho van fer. El que sí que és remarcable és que realitzés aquest viatge no només per buscar fortuna, sinó també per participar en la revolució americana, per ajudar en l’emancipació de les colònies. Ho va fer aconsellat pel seu amic Benjamin Frankiln.

Portada del llibret 'Common Sense'. Font: Wikipedia.

Portada del llibret ‘Common Sense’. Font: Wikipedia.

Thomas Paine era un revolucionari intel·lectual. Les seves idees eren molt trencadores tenint en compte l’època en què va viure, i no tenia por a expressar-les, tot i saber que l’opinió majoritària aniria contra ell. És per això que tampoc va tenir por a l’hora d’expressar que les colònies americanes només tenien l’opció de la independència per a solucionar els seus problemes. Aquests problemes venien des de Londres, en forma d’impostos abusius, menyspreu polític i falta de tacte per entendre el sentiment colonial. Aquestes idees les va recollir al seu pamflet Common Sense (Sentit Comú), de 1776.

Un altre escrit seu, ‘La crisi americana’, va animar els ànims de les tropes colonials quan estàven molt baixes de moral. El mateix George Washington es va encarregar de fer arribar el missatge a les tropes. Després de la independència americana, va passar part de la seva vida exercint càrrecs polítics a França.

Més enllà d’aquesta trajectòria, el seu llegat intel·lectual és immens. En matèria religiosa, el seu pensament va trencar amb el tradicional fervor d’Anglaterra i els Estats Units, països marcadament cristians. Paine afirmava que les Esglésies eren invents humans creats per dominar la voluntat dels creients. Expressava la seva disconformitat amb la Bíblia, un llibre que qualificava de ‘ple de contradiccions’. Alguns han volgut veure en Paine com l’inici d’unes tendències atees que eren impensables als segles XVIII i XIX. Sí que és cert que els seus textos van influir en pensadors socialistes i, fins i tot, anarquistes, però Paine creia en Déu, en el que no creia era en l’Església.

Jo crec en un Déu i no en més: i tinc l’esperança de la felicitat després d’aquesta vida. Crec en la igualtat de l’home, i crec que els deures religiosos consisteixen a fer justícia, estimar la misericòrdia i esforçar-se per fer feliç al nostres proïsme.”

També era inevitable que sorgissin veus contra ell, com la d’Elena White, que el qualificava d’home blasfem influït per l’esperit de Satanàs.

Retrat de Thomas Paine. Font: constitution.org

Retrat de Thomas Paine. Font: constitution.org

La vida de Paine va tenir diverses ombres, sobretot pel que fa als aspectes econòmics. Abans de marxar als Estats Units, va realitzar nombroses feines, i mai va aconseguir una estabilitat. Al marxar a Amèrica va passar uns anys de bonança, però va tornar a acabar arruïnat. Un dels factors va ser, sens dubte, que mai va voler participar en els beneficis de la venda dels seus pamflets. Les seves dures opinions polítiques li van valer la pensa de mort a la seva Anglaterra natal, però va poder fugir a França. Però allà, les seves idees també li van provocar problemes, i va ser empresonat per mostrar-se obertament contrari a Robespierre.

Thomas Paine va morir a Nova York el 8 de juliol de 1809.