11 de setembre. Avui celebrem una data molt destacada per als catalans, que ha pres una especial rellevància els últims anys a causa del moment social i polític que viu Catalunya. Aquell fatídic dia de 1714 tot va canviar. La derrota catalana va suposar un Decret de Nova Planta que va destruir les nostres institucions i va fer pagar un alt preu a la resistència que havia plantejat Catalunya davant les tropes de Felip V. I és això el que es commemora, no pas una derrota, sinó la resistència davant unes tropes poderoses i l’abandonament dels aliats europeus.

Però això és quelcom conegut; a qualsevol revista històrica, llibre o programa divulgatiu podreu trobar referències a l’11 de setembre de 1714. L’any passat va ser especialment potent en aquest sentit, en complir-se el tricentenari dels fets, i s’organitzaren diversos actes de commemoració durant tot l’any. Avui, a la Revista Ab Origine, hem decidit repassar altres 11 de setembre, una data calamitosa per a molts països. Evidentment, hom pot començar a repassar efemèrides qualsevol dia de l’any i trobar batalles, guerres, desastres naturals o assassinats. Però atenció a la data del dia d’avui:

 

Bomber observant les restes de la torre sud de les Torres Bessoes. Foto de Jim Watson

Bomber observant les restes de la torre sud de les Torres Bessoes. Foto de Jim Watson

És de terrible record per a tots el que va succeir als Estats Units el 2001 quan, com sabem, 3 avions segrestats per terroristes van impactar contra les dues Torres Bessones i contra el Pentàgon –que, per cert, es va començar a construir un 11 de setembre. Als atemptats van morir gairebé 3000 persones. Ha estat, sens dubte, la desgràcia més dura de la història dels Estats Units, però no l’única.

L’11 de setembre de 1857 va tenir lloc la massacre de Mountains Meadows a Utah. Hi van morir 120 persones, i només es va deixar amb vida disset nens. El motiu de la matança va ser que un grup d’emigrants viatjava cap a Califòrnia i van acampar a Utah durant el seu viatge. En aquells temps, l’estat de Salt Lake City estava fortament poblat per mormons i fanàtics religiosos. Algunes teories apunten a què, juntament amb els emigrants, viatjaven els “Gats Salvatges”, un grup violent i de mentalitat antireligiosa. En un moment del viatge, els escoltes del grup d’immigrants van atacar aquells a qui, en teoria, havien de protegir, i van perpetrar la massacre. I un altre 11 de setembre, en aquest cas de 1974, un vol d’Eastern Airlines va estavellar-se a Carolina del Nord i van perdre la vida 71 persones.

Si ens desplacem una mica al Nord, al país veí dels Estats Units, l’11 de setembre de 1914 cau el pont de Quebec i moren 11 persones. Ja a Europa, el mateix dia, però l’any 1944, la Royal Air Force britànica va bombardejar la ciutat alemanya de Damstadt, assassinant més d’11.000 civils, una xifra molt tràgica. I el 1968 hi va haver un altre accident d’avió, en aquest cas a França, on van morir 95 persones. Més a prop nostre, a Consuegra –província de Toledo–, unes greus inundacions, l’11 de setembre de 1891, van deixar 360 víctimes. Un altre desastre natural, en aquest cas un incendi forestal, va matar 22 persones a La Gomera (Illes Canàries) aquest dia de setembre de 1984.

Salvador Allende

Salvador Allende

Però en aquest repàs de l’11 de Setembre cal fer una menció especial a Xile. Les primeres calamitats relacionades amb aquest dia van iniciar-se el 1541, quan va ser destruïda la ciutat de Santiago de la Nueva Extremadura, que no és altra que l’actual Santiago de Xile. La mateixa població va tornar a ser derruïda un 11 de setembre de 1552, aquest cop a causa d’un terratrèmol. L’any 1924, un cop d’Estat acaba amb Luis Altamirarano Talavera com a president. El 1973 un altre cop d’Estat provocaria una dictadura més llarga: la del general Pinochet. A més, aquell 11 de setembre es va suïcidar –segons les versions oficials– el que fins aleshores era president, Salvador Allende. També un 11 de setembre, el de 1980, es va aprovar la nova Constitució del país en què es conformava la presidència de Pinochet.

Però per acabar amb les efemèrides d’avui, també volem donar un punt amable d’aquesta data. L’11 de setembre de 1847 es va interpretar per primera vegada, a Pittsburgh, la popular cançó “Oh Susanna”. El 1906, Mahatma Gandhi va iniciar el moviment de No-Violència i el 1962 els Beatles graven –per tercera vegada– Love Me Do, el seu primer single. Tornant a Catalunya, el 1977 es celebra una manifestació multitudinària per demanar el retorn de les institucions d’autogovern.  Ah, i no oblidem que un 11 de

Éric Abidal amb una bandera independentista

Éric Abidal amb una bandera independentista

setembre de 1979 va néixer un futbolista que ha donat públicament suport a la independència de Catalunya: Éric Abidal.

Bona diada a tots i totes!!!