Antonio Salieri. Pintura de Joseph Willibrord Mähler.

Antonio Salieri. Pintura de Joseph Willibrord Mähler.

El dia 7 de maig de 1825 va morir Antonio Salieri, a Viena. La seva teòrica rivalitat amb Mozart ha provocat gairebé tantes reaccions com la seva música, però fins a quin punt els dos compositors eren enemics?

La mala relació entre els dos va començar quan Mozart va acusar Salieri de copiar-li obres, i fins i tot de voler matar-lo. Quan la famosa òpera ‘Les noces de Fígaro’ va tenir una mala rebuda inicial, Mozart va culpar a Salieri d’haver estat el causant de l’opinió pública. Als últims anys de la seva vida, Salieri va caure malalt i la seva salut va empitjorar molt, i molt ràpid. Internat a un hospital, algunes infermeres van escoltar com afirmava haver enverinat  Mozart. Però el més probable, en cas que els testimonis siguin certs, es que es tractés d’un deliri provocat per la malaltia. La realitat va ser ben diferent.

Fragment de partitura de la cantat K447a. Font: diasdehistoria.com.ar

Fragment de partitura de la cantat K447a. Font: diasdehistoria.com.ar

Mozart i Salieri van treballar junts en la cantata K477a, com ho va demostrar la troballa d’una partitura que es creia perduda, de l’any 1785. Els dos compositors, a més, van compartir escenari diverses vegades, van gaudir de funcions junts com a públic, i van col·laborar a diversos treballs. Entre ells, una cantata per celebrar la recuperació de la veu de Nancy Storace, soprano que havia d’interpretar òperes tant de Mozart com de Salieri.

L’any 1788, només tres anys abans de la mort de Mozart, Salieri va ser nomenat mestre de capella, i en lloc d’una obra seva, va decidir que s’interpretés ‘Les noces de Fígaro’. Sabent això, sembla difícil que fos Salieri l’instigador de les males crítiques. El més probable és que les sospites de Mozart haguessin començat per culpa d’influències externes, d’amics o familiars. Però el que demostren els fets és que els dos compositors van col·laborar diverses vegades, es respectaven l’un a l’altre, i que la rivalitat entre ells s’ha accentuat amb el pas dels anys de manera mediàtica.