Tal dia com avui de 1834, moria a París el General Gilbert de Motier, conegut com el Marquès de La Fayette, va ser un dels grans coronels de la Guerra d’Independència dels Estats Units i decisiu en la batalla de Yorktown, en la qual va fer capitular al general Charles Cornwallis al 1781 i un dels personatges claus durant la Revolució Francesa. Va ser acusat pels jacobins de la Matança del Camp de Mart i es va haver d’exiliar fins que Napoleó Bonaparte, el perdona però no pot tornar a París, per tant, La Fayette, es va retirar de la vida política durant el Primer Imperi Napoleònic i tornarà a la política, tot i acceptar els Borbons, amb els liberals de la cambra, però al 1821, s’uneix a la societat secreta dels carbonaris i serà un dels caps de moltes conspiracions contra Lluís XVIII. Donarà suport als liberals espanyols durant el trienni liberal i a Simon Bolívar amb la seva proclamació com a president de Bolivia.

Durant la revolució de 1830, se’l proposa com a President de la República, però ell declina el càrrec a favor d’un nou rei, Lluís Felip I d’Orleans. Al declarar-se la independència de Bèlgica, els hi recomana que es constitueixin una República Federal i quan s’inicia la revolta polonesa, els hi donarà suport.

La Fayette fou un dels grans defensors dels drets dels homes i dels ciutadans, lluitant contra la pena de mort i contra els privilegis que tenien la noblesa i sempre a favor dels més desvalguts.