La corona, com a institució, també és capaç de generar tradicions. En alguns països, com és el cas del Regne Unit, la pròpia idiosincràsia i la seva història (almenys tal com la senten molts) va indissolublement lligada a l’evolució de la institució monàrquica o genera una sèrie de símbols històrics lligats a aquesta (mireu, si no, la Torre de Londres).

En el cas alemany, la monarquia és la responsable directa d’un dels emblemes més importants de l’Alemanya actual: l’Oktoberfest. Durant setze dies, la capital bavaresa es veu envaïda per més de 6.000.000 de visitants d’arreu del món que gaudeixen de la ingesta de desenes (o centenars) de litres de cervesa i tota mena de varietats de Würste, Brezeln i altres aliments relacionats amb carn de tota classe. Quin és l’origen de tan noble tradició?

El 12 d’octubre de 1810, a causa del casament entre el príncep hereu Lluís de Baviera i la princesa Teresa de Saxònia-Hildburghausen, els ciutadans de Munic foren convidats a un gran banquet organitzat per la corona bàvara per honorar l’esdeveniment. La festa durà cinc dies i tingué un èxit tan gran que s’anà repetint ininterrompudament (exceptuant l’any 1813 a causa de les guerres napoleòniques) durant tot el segle XIX, durant el regnat del mateix Lluís I i fins al del seu nét Lluís II (el qual també deixaria uns quants monuments i anècdotes per a la història del seu poble) i la Unificació alemanya.

Ja en el segle XX, aquesta tradició continuà i s’intensificà, com mostra el fet que el 1910, celebrant els 100 anys de la gloriosa tradició, es begueren uns 120.000 litres de cervesa. La popularitat de l’Oktoberfest cresqué en intensitat i extensió global, ja que permeté la celebració de festes similars a altres llocs del món. Després de la unificació alemanya i un cop proclamat el 3 d’octubre com a dia nacional alemany (quan es proclamà de nou la unitat alemanya el 1990), la festa es reprogramà per a que se celebrés entre finals de setembre i principis d’octubre.

Represa la celebració després de la interrupció que suposà la Segona Guerra Mundial, des del 1950 s’ha fet servir el mateix ritual per a iniciar les festes: a les 12:00, l’alcalde de la ciutat de Munic tapona el primer barril de cervesa proclamant: “O’zapft is!” (“taponat està!”, en dialecte bavarès); tot seguit, dóna el primer litre de cervesa al Minister-präsident de Baviera i aquest l’ingereix. Les festes han començat! 

L'Oktoberfest en un gravat de 1830

L’Oktoberfest en un gravat de 1830