Quan algú parla de l’assassinat de Kennedy, el més habitual és pensar en John Fitzgerald Kennedy, el mític JFK, i la imatge d’aquest desplomant-se mentre passejava en cotxe. Doncs bé, un dels seus germans, Robert Francis Kennedy (conegut com a RFK) també va ser assassinat: va rebre un tret el 5 de juny de 1968, i va acabar morint el l’endemà.

Robert Kennedy va ser un personatge molt carismàtic. Degut a la seva família, sempre va estar a prop de les altes esferes polítiques, ja fos com a conseller del seu germà, com a Fiscal General, com a Senador per Nova York o com a candidat del partit Demòcrata. El seu assassí, que encara avui dia està a la presó, va ser Sirhan Sirhan, ciutadà d’ascendència palestina contrari a RFK pel seu suport a Israel. Com era d’esperar, van sorgir diverses teories conspiradores, basades sobretot en proves ‘massa evidents’, com ara un diari en el qual Sirhan explicitava que volia eliminar a Kennedy abans del 5 de juny, o en la poca seguretat de la qual  disposava: un agent de l’FBI retirat i dos guardaespatlles no oficials. A Sirhan se’l va condemnar a mort, i la pena va ser commutada per cadena perpètua. Se li ha negat la llibertat condicional més de 30 vegades.

RFK va ser detestat pel president Lyndon Johnson (que, per cert, només va decretar un dia de dol nacional després de l’assassinat). Robert va viure de primera mà la Guerra Freda, amb alguns dels episodis més polèmics per als Estats Units, com la invasió de la Bahía de Cochinos, la crisi dels míssils de Cuba o la guerra del Vietnam. Kennedy va ser assassinat moments després de guanyar les eleccions com a candidat del Partit Demòcrata. Precisament va rebre el tret dins d’un dels passadissos de l’hotel Ambassador (California) durant la cel·lebració de la seva victòria.

Vídeo amb declaracions de Sirhan Sirhan