8 de juny de 1972. Ja fa anys que els EUA estan totalment involucrats en la guerra del Vietnam. El programa More Flags, del president Johnson, que buscava una participació directa de més països en el conflicte, ha fracassat. Richard Nixon, per la seva banda, ja és president dels EUA des de 1969 amb un discurs que buscava calmar les ansietats de la classe mitjana nord-americana i prometent una fi immediata de la Guerra de Vietnam.

La guerra, però, tardaria a acabar i la destrucció que ocasionava i les vides que traumatitzava continuaven. Va ser llavors, el 8 de juny de 1972, quan el fotògraf vietnamita Nick Ut va fer aquella famosa fotografia que donaria la volta al món i seria mereixedora del Pulitzer de fotografia de 1973: una nena vietnamita que corre nua per una carretera de Trang Bang després de ser afectada pel napalm. La nena, Phan Thi Kim Phuc, que més tard rebria la nacionalitat canadenca, va ser en aquell moment un emblema dels atacs i patiment que patia la població civil de Vietnam per culpa de la invasió nord-americana. 

Els bombardeigs amb napalm, una substància que provoca grans ràfegues incendiàries, van esdevenir icònics, gràcies, en part, a algunes pel·lícules que retraten el conflicte: http://bit.ly/1JEm2xF