Cercar a Aborigine

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
debat
efemerides
numeros
destripant
curiositats
vides_paralleles
histories_esport
reaccions_medievals
ressenya
origens
popup_theme
elementor_library
Filter by Categories
Actualitat
Anècdota
Article
Cròniques
Curiositats
Debats Historiogràfics
Deformant la història
Editorial
Entrevista
Número 0
Número 1
Número 10
Número 11
Número 12
Número 13
Número 14
Número 15
Número 16
Número 17
Número 18
Número 19
Número 2
Número 20
Número 21
Número 22
Número 23
Número 24: Especial relacions Catalunya-Espanya
Número 25
Número 26
Número 27
Número 28: Especial Desobediència Civil
Número 29
Número 3
Número 30
Número 31: 50 anys del maig del 68
Número 32
Número 33
Número 34
Número 35
Número 36
Número 36. Especial Primera Guerra Mundial
Número 37
Número 38
Número 39
Número 4
Número 40. Especial Guerra Civil
Número 41
Número 42
Número 43
Número 44
Número 45
Número 46
Número 47
Número 48
Número 49
Número 5
Número 50
Número 51
Número 52
Número 6
Número 7
Número 8
Número 9
Ressenyes
Revistes
Sin categoría
Últimes novetats

El 12 de juliol de 1543 Enric VIII es casava per sisena i última vegada. La vida sentimental d’un dels monarques més poderosos d’Anglaterra va ser complexa, i en alguns casos va esdevenir qüestió d’estat. L’any 1509 es va casar per primera vegada, amb Catalina d’Aragó, que ja havia estat esposa del germà d’Enric, Artur. El gran problema del matrimoni, que a la llarga resultaria un problema durant tota la vida d’Enric, va ser la descendència: tot i que Catalina es va quedar embarassada 7 vegades, només una filla va sobreviure a la infantesa, entre avortaments i morts prematures. El monarca va decidir divorciar-se, a causa de la qüestió successòria i a què es va enamorar d’Anna Bolena, que no es conformava amb ser una simple amant. El divorci va comportar una gran problemàtica religiosa, ja que per assegurar-se que es feia efectiu, Enric va esdevenir cap de l’Església d’Anglaterra (o Anglicana) i la va separar del catolicisme. El monarca va intentar evitar aquest desenllaç, però va veure’l necessari, ja que el Papa es negava a declarar nul el matrimoni amb Catalina degut a pressions espanyoles. Per tant, la solució va passar per separar-se de Roma.

Hans_Holbein_d._J._032b
Retrat de Joana de Seymour

L’any 1533 Enric es va casar amb Anna Bolena, amb la qual tampoc va tenir descendència masculina. Anna va ser acusada d’adulteri i conspirar contra el rei, entre altres càrrecs inventats, i va ser decapitada. La següent esposa d’Enric va ser Joana Seymour, que sí que li va donar un hereu masculí, Eduard. Però els problemes de salut del príncep eren evidents, i Joana va morir pocs mesos després de donar a llum, així que Enric va seguir buscant una esposa que li proporcionés descendència masculina. Va intentar-ho amb Anna de Cleves, amb qui va contraure matrimoni el 1540. Però la unió no va durar, a causa dels sentiments poc afectuosos de l’un per l’altre i dels conflictes polítics entre el Duc de Cleves i Carles V, amb qui Enric mantenia bona relació.

Uns mesos més tard, Enric va contraure matrimoni amb Catalina Howard –cosina d’Anna Bolena–, que també va ser acusada d’adulteri, en aquest cas probablement amb certesa. El matrimoni va ser declarat nul perquè no es va consumar, i ella va ser executada el febrer de 1542. I va ser el 12 de juliol de 1543 quan Enric es va casar per últim cop, amb Caterina Parr. I no, tampoc va aconseguir un hereu baró.

Enric VIII va morir el 1547 i va demanar ser enterrat amb Jane de Seymour, l’única esposa que li va donar un fill baró que sobrevisqués. Aquest hereu, Eduard, amb 9 anys no podia exercir com a rei. A més va morir als 15 anys, i van ser les dues filles d’Enric que seguien vives: Maria Tudor i Isabel I, última monarca Tudor.

1 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>