Alfred Nobel

Alfred Nobel

El 10 de desembre de 1896 va morir a Itàlia l’inventor suec Alfred Nobel. Nobel va ser un químic que va aportar grans avenços en matèria d’explosius: va inventar la dinamita i va aconseguir progressos en el control d’altres matèries, com la nitroglicerina. A més, les seves fàbriques van produir una gran quantitat de canons i altres armes explosives. Com és natural, les invencions de matèries i productes tan potents no només van significar un progrés, sinó també un augment de capacitat destructiva al món. El mateix Alfred Nobel n’era conscient i arrossegava un sentiment de culpa, especialment des de la mort del seu germà Emil en una explosió accidental a una de les seves fàbriques.

Nobel va decidir en el seu testament deixar la majoria de la seva fortuna per a crear diversos premis, que s’atorgarien a figures que haguessin fet grans aportacions a la humanitat en diferents àmbits. Així, va deixar gairebé els 33 milions de corones que s’estima que tenia en la creació dels premis Nobel de literatura, física, química, medicina i pau. Més tard es va crear el d’economia, que no és un Premi Nobel, ja que no el va deixar estipulat al seu testament, sinó un premi en memòria d’Alfred Nobel. 5 anys després de la seva mort, el 10 de desembre de 1901, es va fer la primera entrega oficial de Premis Nobel a Estocolm i Oslo. Aquest espai de temps va ser necessari per organitzar, també segons el testament d’Alfred Nobel, els mecanismes per decidir qui serien els guardonats cada any.

testament-nobel-1895

Testament d’Alfred Nobel de l’any 1895

El primer Premi Nobel de la pau va ser compartit per Frédéric Passy i Henry Dunant, fundador del Comitè Internacional de la Creu Roja. El primer Nobel de Literatura va ser per al poeta Sully Proudhomme, tot i que entre els nominats hi havia el favorit, Tolstoi. El primer Nobel de medicina va ser per a Emil Adolf von Behring, pels seus avenços en la cura de la diftèria. El primer Nobel de química va ser per a Jacobus van’t Hoff, i el primer Nobel de física per a Wilhelm Röntgen, descobridor dels raigs X.