El 8 de febrer de 1904 la flota japonesa llançava un atac sorpresa contra la seva homòloga russa del Pacífic estacionada a Port Arthur, a Manxúria. Anys de tensions acumulats entre els imperis rus i japonès volaven literalment pels aires quan un esquadró de destructors japonesos atacà una desprevinguda flota russa atracada que no havia rebut notícies de cap declaració formal de guerra per part del Japó.

La industrialització en massa i la mecanització de la guerra varen fer del conflicte russojaponès un preludi de la Primera Guerra Mundial

La industrialització en massa i la mecanització de la guerra varen fer del conflicte russojaponès un preludi de la Primera Guerra Mundial

Aquest atac era la materialització del xoc d’interessos que s’havia creat entre Rússia i el País del Sol Naixent arran del seu expansionisme a Manxúria, al nord de la Xina. Ambdues potències tenien la similitud que havien patit un procés d’industrialització tardà i amb unes peculiaritats molt marcades que sovint no havien encaixat massa bé amb les seves dinàmiques històriques prèvies; ara bé, quan s’enfrontaren, el Japó, un país industrialitzat més tard i que havia absorbit i adoptat de manera molt accelerada els avenços tecnològics occidentals, va mantenir quasi sempre la iniciativa. Les investigacions recents ressalten la duresa de les batalles que van tenir lloc allà i apunten que serien un precedent de les inhumanes trifulgues de la futura Gran Guerra (1914-18) a causa de la mecanització del conflicte bèl·lic que les dues potències ja havien incorporat als seus exèrcits.

Les tropes russes, mal dirigides, alimentades i indicades (els propis comandaments havien d’assabentar-se dels moviments de tropes enemigues gràcies als diaris anglesos, i sempre amb retard) van haver de claudicar al final. La guerra que es va iniciar el 1904 acabaria un any després amb la pau de Portsmouth i amb victòria japonesa. Era la primera vegada en la història contemporània que una potència asiàtica en vencia una d’europea. A Rússia, a més, va acabar fent esclatar la Revolució Russa de 1905, la qual, durant un cert temps, va democratitzar dèbilment el centenari imperi dels tsars.

La guerra russojaponesa va suposar l'inici de la Revolució Russa de 1905

La guerra russojaponesa va suposar l’inici de la Revolució Russa de 1905