Cercar a Aborigine

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
debat
efemerides
numeros
destripant
curiositats
vides_paralleles
histories_esport
reaccions_medievals
ressenya
origens
popup_theme
elementor_library
Filter by Categories
Actualitat
Anècdota
Article
Cròniques
Curiositats
Debats Historiogràfics
Deformant la història
Editorial
Entrevista
Número 0
Número 1
Número 10
Número 11
Número 12
Número 13
Número 14
Número 15
Número 16
Número 17
Número 18
Número 19
Número 2
Número 20
Número 21
Número 22
Número 23
Número 24: Especial relacions Catalunya-Espanya
Número 25
Número 26
Número 27
Número 28: Especial Desobediència Civil
Número 29
Número 3
Número 30
Número 31: 50 anys del maig del 68
Número 32
Número 33
Número 34
Número 35
Número 36
Número 36. Especial Primera Guerra Mundial
Número 37
Número 38
Número 39
Número 4
Número 40. Especial Guerra Civil
Número 41
Número 42
Número 43
Número 44
Número 45
Número 46
Número 47
Número 48
Número 5
Número 6
Número 7
Número 8
Número 9
Ressenyes
Revistes
Sin categoría
Últimes novetats

El 7 de maig de 1937  feia 10 mesos que havia començat la guerra civil espanyola, i el conflicte ja s’havia internacionalitzat. A Europa es tornava a respirar una calma tensa que semblava enunciar cada vegada amb més certesa una segona guerra mundial. És per aquest motiu que les democràcies del Regne Unit i França, sabent el focus de desestabilització que podia comportar una intervenció per a ajudar el govern de la II República (més enllà de les poques simpaties que sentien per un govern que consideraven massa permissiu amb els revolucionaris, especialment Anlgaterra), van optar per la no intervenció. Aquesta actitud contrastà fortament amb la bel·ligerància de la Itàlia feixista i l’Alemanya nazi, les quals no van dubtar d’ajudar als sediciosos encapçalats per Francisco Franco, aportant recursos financers i armamentístics.

Integrants de la Legió Còndor
Integrants de la Legió Còndor

Franco sempre va afirmar que ciutats com Barcelona mai van ser bombardejades per l’aviació franquista. Ben cert. Van ser els seus aliats els que varen fer-li majorment aquesta feina. Barcelona, la italiana. I a Guernica, l’aviació alemanya, altrament nomenada “Legió Còndor”. Aquesta última va arribar a Espanya el 7 de maig de 1937.

L’ajuda alemanya al bàndol franquista mai va ser tan nombrosa com la italiana, però es va caracteritzar per una major precisió i per a aportar un armament molt més modern i eficaç que el que tenien les forces del “Duce”. És aquí on cal emmarcar la “Legió Condor”, un grup format per voluntaris de la força aèria alemanya (“Luftwaffe”) i l’exèrcit alemany (“Wehrmacht”). Emprant els moderns Heinkel He 51, l’aviació alemanya es va mostrar fatalment eficaç i va protagonitzar alguns dels actes aeris més atraços, sent el de Guernica el cas més significatiu i que Pablo Picasso immortalitzaria en el seu quadre en el Pavelló de la República en l’Exposició Universal de París, el 1937.

Moltes de les tècniques emprades per la Còndor durant aquell temps van ser reutilitzades després durant la Segona Guerra Mundial (1939-45), motiu pel qual es considera que Espanya té el dubtós honor de ser el camp de proves d’allò que vindria després i que incloïa el bombardeig sistemàtic de la població civil, com si fos un objectiu militar més.

Model Heinkel He 51
Model Heinkel He 51

 

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>