El 12 de juny és un dia per recordar en la lluita contra el racisme. Dues vegades en aquest dia es van posar de manifest les dificultats per aconseguir la igualtat de drets.

El 12 de juny de 1964 va ser condemnat a cadena perpètua Nelson Mandela. Val a dir que el gran activista antiaparheid havia estat capturat dos anys abans i acusat d’incitar a la vaga, i aquesta captura va desembocar en una investigació –el Procés de Rivonia– que va acabar per relacionar a Mandela amb una conspiració per enderrocar el govern. Mandela ho va admetre, però en la seva defensa va incloure un discurs (“estic preparat per morir”) que va despertar la solidaritat de la comunitat internacional, però no del seu propi govern. L’ingrés de Mandela (i dos còmplices) a la presó, la seva història i la lluita, així com la labor com a president de Sud-Àfrica, són de sobres conegudes.

Medgar Evers

Medgar Evers

En canvi, no és tan mediàtic el nom de Medgar Evers. Es tracta d’un altre activista, en aquest cas afroamericà, que va lluitar pels drets –entre ells el dret a vot– de les persones d’aques col·lectiu, i especialment per acabar amb la segregació als Estats Units. Recordem que aquest país va haver de recórrer un llarg camí per la igualtat de drets dels afroamericans després d’abolir l’esclavisme. De fet, encara avui trobem casos polèmics de violència policial que desencadenen protestes (podeu llegir  l’efemèride de Marc Geli ‘Per acabar definitivament amb el racisme’).

Medgar Evers va gaudir d’una popularitat bastant notable al país americà per la seva lluita (a més de per ser un veterà de la II GM). Fins i tot l’Estat li va donar suport en el seu propòsit d’aconseguir l’acceptació d’estudiants afroamericans a la Universitat del Mississipí. El 12 de juny de 1963, just un any abans de la condemna de Mandela, va ser assassinat per Byron De La Beckwith, membre del Consell de Ciutadans Blancs, un grup que promovia la supremacia racial blanca, actualment conegut com a Consell de Ciutadans Conservadors, un nom més discret.

Emblema del Consell de Ciutadans Blancs

Emblema del Consell de  Ciutadans Blancs

Fragment del discurs de Mandela “Estic preparat per morir”: