Número 12

Iceland_Carta_Marina
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

En nom d’Odin, amén. La sincrasi a les Sagues dels Islandesos

Un fenomen televisiu dels últims anys ha revitalitzat l’interès per la història escandinava, però el cert és que es continua caient en els mateixos tòpics. La religiositat precristiana no n’és exempta, i sovint s’interpreta a partir de fonts cristianes posteriors, com és el cas de les sagues dels islandesos. Encara que el cristianisme tingué una entrada relativament pacífica a Islàndia i s’adaptà ràpidament al context cultural de l’illa, la literatura, a priori genuïna, que hi sorgiria més tard comptaria amb una influència cristiana major de la que se li acostuma voler donar.
LOPEZ VERA
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

“Els samurai apareixen per la desídia dels cortesans vers les províncies”

Els samurai van ser l'elit guerrera que va governar el Japó des del segle XII fins la seva desaparició al segle XIX. Parlem amb en Jonathan López-Vera, expert en el període que fa poc que ha escrit recentment un llibre sobre ells nomenat "Historia de los samurai" (Saitori) i que ja ha rebut crítiques molt favorables dels entesos. Es tracta d'un dels pocs intents de fer una obra divulgativa (i rigorosa) en llengua no anglesa que, de moment, està reeixint. Avui parlem amb ell per a que ens parli de l'ascens i la caiguda d'aquesta casta guerrera que va regir els destins de Japó durant segles.
el-preste-juan-en-un-mapa-medieval1
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

La llegenda del Preste Joan (I): creació i evolució del mite medieval (s. XII-XIII)

Segons afirma el gran historiador francès Jacques Le Goff, autor de nombroses obres relatives a la història de la cultura i el pensament medieval, els límits entre allò real i allò imaginari són variables i més o menys estrets en funció del moment. La societat medieval, definida a grans trets, es caracteritza entre altres coses per una concepció del món carregada de simbolisme i per la importància del cristianisme a l’hora de crear i d’interpretar aquests codis simbòlics. Aquesta manera medieval d’entendre el món, que dista tant de la nostra, va donar lloc a la creació de mites i llegendes de tot tipus, creades en un moment històric concret en funció d’un context social i cultural concret. Aquestes llegendes són, doncs, el resultat de la necessitat d’explicar allò inefable i d’adaptar la realitat als elements simbòlics amb els quals els medievals interpretaven el seu món.
batalla santo domingo
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Haití: la perla oblidada del Carib

Moltes persones en sentir parlar d’Haití pensaran en la devastació generada l’any 2010 per un terratrèmol en un dels països més empobrits de l’Amèrica Llatina. La història ens demostra, però, que fins i tot els territoris més castigats per l’explotació i la pobresa també tenen una història. En el cas que ens ocupa; Haití fou ni més ni menys el primer territori en trencar amb el jou colonial a finals del segle XVIII, fent perdre a la seva antiga metròpoli, França, la seva principal font d’ingressos colonials. Haití també visqué, juntament amb la independència, la primera revolució esclava triomfant de l’època moderna, revolució que alimentaria els més grans temors dels diferents propietaris d’esclaus de les Antilles i del territori americà en general.
20150220PHT24333_original
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Els orígens de la (des)Unió Europea

Després del Brexit, la unitat de la Unió Europea està en boca de tots. Però si fem la vista enrere, podem comprobar que Europa gairebé mai ha estat unida, i que aquesta situació de pau entre estats és una excepció dins d'una història plagada de conflictes. I és més, la Gran Bretanya va ser un dels països més reticents a la integració europea.