Número 23

kk
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Guerra al Pacífic: els inicis del conflicte entre Estats Units i el Japó

L’objectiu d’aquest article es basa en analitzar quina va ser la correlació de forces entre l’Imperi del Japó i els Estats Units d’Amèrica a l’inici de la Campanya del Pacífic entre aquestes dues grans potències i la seva evolució en els primers anys de la contesa. També es tracten els canvis i modificacions dels sistemes de combat i de la disposició bàsica de recursos per preparar la guerra entre aquests dos grans contendents de la Segona Guerra Mundial.
Manuel Sesé, després de sortir de la presó. Font. fotografia familiar.
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Manuel Sesé Mur, la vida d’un doble represaliat pel franquisme

Mitjançant la trajectòria vital de Manuel Sesé, nascut el 1912 i assassinat pel franquisme al 1948, farem un recorregut pels esdeveniments que van marcar la vida dels veïns d’Osca durant aquest període. Amb l’objectiu de mostrar com el règim va utilitzar la violència indiscriminada, amb el subterfugi de la “Ley de Fugas”, contra elements subversius fins i tot passats ja onze anys del final de la Guerra Civil.
portada
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Perestroika (II): De l’acceleració a la reestructuració. (1985-1987)

Tan aviat de l'arribada de Mijail Gorbatxov al poder el març de 1985, els afers econòmics de l'URSS ja foren impregnats d'uns aires de canvi amb l'objectiu d'aconseguir accelerar l'economia del país. Aquesta acceleració de per si sola fou insuficient per millorar la situació, pel que des de les elits renovadores es començà a parlar de reestructuració, sobretot a partir del XXVII congrés el PCUS. Tot això acabarà amb un canvi notable en l'estructura econòmica que donarà pas a canvis polítics, ja a partir de 1988.
Foto de Portada (www.margutte.com)
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

La repercussió internacional del cas Ferrer i Guàrdia (1909)

Francesc Ferrer i Guàrdia (1859-1909) va ser afusellat el 13 d’octubre de 1909 al fossat del castell de Montjuïc de Barcelona. La manca de reaccions internes davant aquesta mesura repressiva adoptada pel govern conservador d’Antonio Maura es va veure compensada per una campanya internacional sense precedents. El procés contra Ferrer posicionà l’opinió pública europea. Les protestes es van evidenciar des de París fins a San Petersburg, passant per ciutats com Berlín, Brussel·les, Lisboa, Londres, Roma, Viena o Zuric.