Aquest és el número 39 de la revista Ab Origine, corresponent al mes de març de 2019. Aquest número inclou cinc articles i una entrevista a la Doctora en Història Medieval Esther Travé, amb qui hem conversat sobre l'ús de la ceràmica com a font històrica.

Pel que fa els articles, comptem amb un article de Sandra Aliaga sobre la Querella de les Dones. L'Amara Pérez i l'Andrea Boyo ens aproparan al treball femení, la primera des de la vessant del treball assalariat fabril, i la segona des del treball desenvolupat per dones dins de la llar. La Mònica Chirivella escriu un article en el qual repassa el moviment catalanista a la Transició democràtica i, per últim, la Tura Tusell exposa la política econòmica de Margaret Thatcher i la seva lluita contra les organitzacions sindicals.

Número 39

WhatsApp Image 2019-03-02 at 19.58.22
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Caminàvem a les fosques. La reconfiguració del catalanisme (1960-1978)

En aquest article compartim una reflexió sobre la deriva del catalanisme polític i una de les seues opcions, l’independentisme, des de les darreries del franquisme fins els anys de la transició.
portada
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

La construcció històrica del treball de cures

El treball de cures, anomenat també treball reproductiu, que té per objectiu la reproducció de la població, de les relacions socials i de la força de treball, és un treball que ha estat assignat a les dones i que no gaudeix de valor social. La seva actual organització, però, és producte d'un llarg procés històric. En el trànsit de les societats de l'antic règim a les societats industrials es redefiniren les relacions de producció i també els rols de gènere, donant-se una desvalorització del treball reproductiu en paral·lel al desenvolupament productiu.
Moviment obrer a la Real Fàbrica de Tabacs
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

La dona treballadora del segle XIX: resistències i fissures del model “male breadwinner”

En aquest article s'analitza l'activitat laboral de les dones durant la Industrialització dibuixant els elements que ens ajuden a entendre la seva complexitat. D'aquesta manera, es qüestiona la idea generalitzada que el model de reproducció social "male breadwinner" hagi estat una realitat entre les famílies de classe treballadora del segle XIX. Es defensa que, més enllà del discurs social existent, el treball remunerat de les dones va ser central per a la reproducció de les classes treballadores.
portada
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

La querella de les dones: entendre la feminitat a la baixa edat mitjana

La querella de les dones fou un debat literari, filosòfic i científic que es produí a Europa entre els segles XIII al XVIII, assolint el seu punt àlgid al XIV. Aquest enfrontament va suscitar nombroses publicacions al voltant de la suposada inferioritat femenina, tant de caràcter misogin com profemení. Analitzant la naturalesa i orígens del conflicte es possible palpar una evolució en la manera d’entendre la feminitat i el que implicava ser dona pels pensadors baixmedievals.
British Prime Minister Margaret Thatcher points a finger as she answers questions at a news conference in London, June 8, 1987.  REUTERS/Roy Letkey - RTR7I
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Liberalisme agressiu, ofensiva contra els sindicats. La política econòmica de Margaret Thatcher

La dècada dels vuitanta va marcar profundament el món occidental capitalista. Uns anys després de a crisi del petroli de 1973, nous dirigents polítics, entre els quals destaca Margaret Thatcher al Regne Unit, emprengueren una ofensiva neoliberal que intentà acabar amb l'Estat del Benestar consolidat després de la Segona Guerra Mundial. L'evolució econòmica posterior i la situació actual no es pot entendre sense l'anàlisi d'aquelles polítiques econòmiques. Així, qquest article pretén aproximar-se a les iniciatives que la 'dama de ferro' va emprendre a Gran Bretanya durant el seu mandat a la dècada dels vuitanta.