Imatge de Belerofont i Pegàs matant a Quimera en una vaixella grega del s.V aC

Imatge de Belerofont i Pegàs matant a Quimera en una vaixella grega del s.V aC

El 23 d’abril és un dels dies més emblemàtics de la cultura i la tradició catalana, però també ho és de tots els pobles del Mediterrani. Quin és l’origen d’aquesta història, en que el gran heroi mata la bèstia i així salva el poble?

Mosaic romà del Museu d'Arqueologia de Catalunya s.I dC

Mosaic romà del Museu d’Arqueologia de Catalunya s.I dC

Tot i l’evident relació cristiana que té la llegenda –Jordi és Sant-, podem trobar els primers orígens d’aquest relat a l’Antiga Grècia. En aquella terra de déus i mites, Bel·lerofont, amb l’ajuda de Pegàs, matà Quimera, un monstre amb cap de lleó, cos de cabra i cua de serp que devorava els ramats del regne. En la mitologia grega, la Quimera també treia foc de la boca, com el nostre mític drac, i  Bel·lerofont la matava clavant-li una llança. Són evidents les similituds entre l’antiga versió i la que avui en dia encara expliquem cada 23 d’abril.

Amb l’auge de la civilització romana, aquest mite agafà força, sobretot a la conca mediterrània, moment en que deuria arribar i es deuria popularitzar a les nostres terres. Després, es relacionà aquesta llegenda amb la mort del cavaller Georgios (Jordi en català), que s’havia negat a matar cristians, com li havia manat l’emperador Dioclesià. Degut a la mort d’aquest cavaller romà convertit al cristianisme, Georgios es convertí en màrtir i se’l santificà.

Al llarg de l’edat mitjana, es consolidà la figura d’aquest Sant, símbol de la lluita contra l’Islam. Es relacionava el drac com a maligne símbol de l’Islam, i Sant Jordi era el que acabava amb ell per salvar la població cristiana, mesclant mites existents des de feia segles. El fet que es vinculés Sant Jordi amb la lluita contra l’Islam, va fer que agafés molta força als territoris de frontera, com Grècia i la Corona d’Aragó. No hem d’oblidar que Sant Jordi fou declarat patró de Catalunya pels volts del segle XV i que la seva figura és constant a la literatura medieval catalana. Per altra banda, el 23 d’abril és la diada nacional d’Aragó.

Sant Jordi i el Drac de Paolo Ucello (1455 -1460)

Sant Jordi i el Drac de Paolo Ucello (1455 -1460)